Kıl keçilerinde alt ince kıl (keşmir) üretim potansiyeli ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of cashmere fiber production potential and quality traits in Turkhish hair goat
- Tez No: 106134
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM BOZTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Keşmir, Kıl Keçisi, Keşmir Ağırlığı, Keşmir Kalitesi, Cashmere, Turkish Hair Goat, Cashmere Weight, Cashmere Quality
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KIL KEÇİLERİNDE ALT İNCE KIL (KEŞMİR) ÜRETİM POTANSİYELİ VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Mehmet GÖKMEN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Saim BOZTEPE 2001, 45 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Saim BOZTEPE Doç.Dr. Ayhan ÖZTÜRK Yrd.Doç.Dr. Birol DAĞ Bu çalışmada kıl keçilerinde keşmir üretim potansiyeli ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Konya'da üç farklı bölgedeki keçilerden alınan 58 adet keşmir örneği değerlendirilmiştir. Canlı ağırlık ortalamaları 44.421 ± 1.061 kg olarak tespit edilen araştırma materyalinde kirli keşmir ağırlıkları (KKA) ortalaması 46.391 ± 1.47 g, incelik 16.609 ±0.144 \ı, lüle uzunluğu 24.543 ± 0.953 mm, randıman % 86.554 ± 0.630, elastikiyet % 32.524 ± 0.830, mukavemet 2.464 ±0.105 g/den, ondülasyon 62.085 ± 0.768 deg/mm bulunmuştur. İncelenen faktörlerden bölge faktörünün KKA, randıman, mukavemet ve canlı ağırlık üzerine etkileri istatistiki olarak önemli, yaş faktörünün ise yanlızca KKA, incelik ve canlı ağırlık üzerine etkisi istatistiki olarak önemlidir. İncelenen özeliklerin tümüne cinsiyetin etkisi önemsiz bulunmuştur. KKA ile incelik, uzunluk, randıman, elastikiyet, mukavemet, ondülasyon ve canlı ağırlık arasındaki korelasyon katsayıları sırayla -0.374, -0.091, 0.021, -0.082, - 0.451, 0.083, 0.023 olarak tespit edilmiştir. Bu korelasyon katsayılarından kirli keşmir ağırlığı ile incelik ve mukavemet arasındakiler istatistiki olarak önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF CASHMERE FIBER PRODUCTION POTENTIAL AND QUALITY TRAITS IN TURKISH HAIR GOAT Mehmet GÖKMEN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor : Prof. Dr. Saim BOZTEPE 2001, 45 Page Jury: Prof. Dr. Saim BOZTEPE Assoc. Prof. Dr. Ayhan ÖZTÜRK Assic. Prof. Dr Birol DA? The aim of this research was to determine cashmere fiber production potential and quality characteristics of Turkish hair goats. 58 cashmere fiber samples from three different area was evaluated in the study. Live weight, greasy cashmere weight (GCW), fineness, fiber length, cashmere output, elasticity, resistance, degree of curl and live weight were found as 44.421 ± 1.061 kg, 46.391 ± 1.47 g, 16.609 ± 0.144 (i, 24.543 ± 0.953 mm, 86.554 ± 0.630 %, 32.524 ± 0.830 %, 2.464 ±0.105 g/den, 62.085 ± 0.768 deg/mm and respectively. The effect of area factor on GCW, cashmere output, resistance and live weight was statistically significant. In addition, the effect of age was statistically significant on GCW, fineness and live weight on the other hand, the effect of sex was not statistically significant on the all traits. The correlation coefficients between GCW and fineness, fiber length, cashmere output, elasticity, resistance, degree of curl and live weight were -0.374, - 0.091, 0.021, -0.082, -0.451, 0.083 and 0.023, respectively. The correlations between GCW and fineness and resistance were statistically significant.