Kırıkkale İlinde çerezlik ve yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinin ekonomik analizi
Economic analysis of sunflower growing for nut and oil in Kırıkkale province
  1. Tez No: 106135
  2. Yazar: ÖMER ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENNET OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cobb-Douglas üretim fonksiyonu, çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliği, yağlık ayçiçeği yetiştiriciliği, etkinlik katsayısı, Cobb-Douglas production function, sunflower growing for oil, sunflower growing for nut, coefficient of efficiency
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi KIRIKKALE İLİNDE ÇEREZLİK VE YAĞLIK AYÇİÇEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN EKONOMİK ANALİZİ Ömer ALTINTAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Cennet OĞUZ 2001, 78 Sayfa Jüri : Doç.Dr. Cennet OĞUZ Prof. Dr. Onur ERKAN Yard.Doç.Dr. Mithat DİREK Bu araştırmanın amacı, Kırıkkale ili ve ilçelerinde çerezlik ve yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinin ekonomik analizini yapmaktır. Araştırmada veriler. ayçiçeği yetiştiricisi 95 tarım işletmesinden anket tekniği ile elde edilmiştir. Dekara brüt marj. net kar ve oransal kar çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde yüksek bulunmuştur. Yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinde ise net kar negatif bulunmuştur. Cobb-Douglas üretim fonksiyonunun kullanıldığı çalışmada girdi-çıktı ilişkileri araştırılmış ve değişkenlere ait etkinlik katsayıları hesaplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre çerezlik ayçiçeği yetiştiriciliğinde ekim alanı, saf fosfor miktarı ve toprak hazırlığı masrafları yetersiz; kullanılan saf azot miktarı ve çapalama gereğinden fazladır. Yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinde ise ekim alanı ve tohum masrafları yetersiz, toprak hazırlığı masrafları ekonomik seviyeden daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make economic analysis of sunflower growing for nut and oil in Kırıkkale province. In the study, data were obtained by surveying from 95 farmers growing sunflower. It has been found that sunflower growing for nut had the higher gross profit per decare, net profit per decare and relative profit. It has been found that sunflower growing for oil net profit is negative. Input-output relations were studied by using Cobb-Douglas production function and the efficiency coefficients of inputs were calculated. The results of analysis show that the area of soving, amount of pure phosphorus and expenses of soil preparations were insufficient; amount of pure nitrogen and number of hoeing were more than needed in the sunflower growing for nut. Also the area of soving and cost of seed were insufficient; expenses of soil preparations were higher than the economic level in the sunflower growing for oik