Lojistik problemleri çözmede matematiksel model kurma
Developing a mathematical model in solving logistical problems
- Tez No: 106153
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SİNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Ulaştırma problemi, Lojistik, Doğrusal programlama, Tamsayılı-Doğrusal programlama, matematiksel model, Transportation problem, Logistic, Linear programming, Linear- integer programming, Mathematical model
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET Doktora Tezi LOJİSTİK PROBLEMLERİ ÇÖZMEDE MATEMATİKSEL MODEL KURMA AHMET ERGÜLEN Selçuk Üniversitesi » Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ali SİNAN 2001, sayfa:142 Jüri: Prof. Dr. Ali SİNAN Prof. Dr. Dursun TAŞÇI Doç. Dr. İbrahim GÜNGÖR Doç. Dr. Fariz DÜNYAMALIOĞLU Yrd. Doç.Dr. Aşır GENÇ Bu çalışmanın amacı, ulaştırma probleminin çözümünde doğrusal tamsayılı programlama yöntemi kullanarak, bir dpğıtım planının yeniden kurulması ve dağıtım maliyetinin hesaplanmasıdır. M.'»del kurma, matematiksel modeller, karar verme ve ulaştırma modeli konulan açıklanmıştır. Doğrusal tamsayılı programlama ve bu yöntemin matematiksel modeli gösterilerek, lojistikle ilgili bilgiler verilmiştir. Uygulamada dağıtım yapılan malların miktarları ve dağıtım noktalarının tablosu verilmiştir. İki ayrı model kurularak çözümler elde edilmiştir. Modellerin çözüm sonuçlan, firmanın dağıtım maliyeti sonuçlanyla karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, firmanın dağıtım maliyetinden, 1. modelde %6.10 ve 2.modelde %9.01 oranında tasarruf sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Phil Thesis DEVELOPING A MATHEMATICAL MODEL IN SOLVING LOJISTICAL PROBLEMS AHMET ERGÜLEN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Ali SİNAN 2001, Page: 142 Jury: Prof. Dr. Ali SİNAN Prof. Dr. Dutsun TAŞÇI AssocProf. Dr. Ibrahim GÜNGÖR AssocProf Dr. Fariz DÜNYAMALIO?LU Assoc.Prof.Dr. Aşır GENÇ The aim of this study is to develop a new distribution plan and calculate distribution cost in solving transportation problem by using linear-integer programming. The topics of a model developing, mathematical models, decision making and a transportation model are explained. By showing linear-integer programming and its mathematical model, information about logistics is given. The quantity of commodities which are distributed in practice and a table of distribution points of these commodities are given. Two models arc developed. The remits of the models arc compared with the distribution cost of a firm. The findings show that in distribution cost, the firm saves 6.10 % and 9.01 % in first model and in second model, respectively.