Boya lazerleri
Dye lasers
  1. Tez No: 106162
  2. Yazar: KADİR YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laser, Pompalama teknikleri, Laser boyaları 111, Laser, Pumping techniques, Laser dye IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek lisans Tea BOYALASERLERI Kadir Yılmaz Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabüİm Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN 2001, 87 Sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr, Ayhan OZMEN Yrd. Doç. Dr. Haluk ŞAFAK Yrd. Doç. Dr. Hamdi Ş. KSUÇ Laser güçlendirilmiş monokromatik ışınların yayılması olayıdır. Bu çalışmada çok yaygın olarak kullanılan laser boyalan ve laserlerin genel özellikleri üzerinde durulmuştur. Boyalara neden diğer laser aktif maddelerine göre daha kullanışlı olduğu araştırılmıştır. Boya laserlerin de ışıma koşullan, ışınımın devam etmesi için gerekli şartlar ve dalga boyu seçim metotlan ile diğer etkenler üzerinde durulmuştur. Bir boya molekülünün ışığı soğurması ve salmasında meydana gelen kayıp ve kazançların neden olan faktörler araştırılmış, kazancı artırma teknikleri ve ışıma dalga boyunun değişmesinin nelere bağlı olduğu açıklanmışın*.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis DYE LASERS Kadir Yılmaz Selçuk University Graduate School of Natural and AppEed Sciences Department of Physics Supervisor: Assist Prof. Dr. Ayhan ÖTMEN 2001, 87 Pages Jury: Assist. Prof. Dr. Ayhan Ö2MEN Assist. Prof. Dr. Haluk ŞAFAK Assist. Prof. Dr. Hamdi Ş. KRIÇ LASER is a light, which is an amplification of stimulated emission of radiation. In these work general properties of most common used laser dyes and dye lasers have been studied. It has also been considered why laser active medium is more beneficial and preferable compared to ordinary medium. Emission conditions of laser dyes, necessary condition for emission to be continued and methods for proper wavelength selection have been considered. The sourees of gain and losses occur during absorption and emission of light in laser dyes have also been studied. The techniques to increase gain and what is the change of emission wavelength dents on have been interpreted.