Bis (fenilglioksim) metan türevleri ve metal komplekslerinini sentezi
The Synthesis of bis (phenylglyoxime) methane derivatives and their metal complexes
  1. Tez No: 106175
  2. Yazar: FATMA KARİPCİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KARATAŞ, DOÇ. DR. H. İSMET UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bis(keto oksim), bis(glioksim), polimerik kompleksler uı, bis(keto oxime), bis(glyoxime), polymeric complexes IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Doktora Tezi BİS(FENİLGLİOKSİM)METAN TÜREVLERİ VE METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ Fatma Karipcin Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışmanlar : Prof.Dr. İbrahim KARAT AŞ Doç.Dr. H. İsmet UÇAN 2001, 110 Sayfa Jüri: Prof.Dr. İbrahim KARATAŞ Prof.Dr. Bekir ÇETİNKAYA Prof.Dr. Mehmet SEZGİN Doç.Dr. H. İsmet UÇAN Yrd.Doç.Dr. Abdülkadir SIRIT Bu çalışmada çıkış maddesi olarak kullanılan 4,4'-bis(kloroasetil)difenil- metan[kloroketon], difenilmetan ile kloroasetil klorürün AICI3 katalizörlüğünde Friedel-Crafls reaksiyonuna göre sentezlendi. Bu kloroketonun bütil nitrit ile nitrosolama metoduna göre 4,4'-metilenbis(fenilglioksilohidroksimoil klorür) [kloroketooksim], daha sonra da bunun hidroksilaminhidroklorür ile reaksiyonundan 4,4'-metilenbis(klorofenilglioksim)[klorodioksim] elde edildi. Kloroketooksim ve klorodioksimin bazı primer ve sekonder aminler ile reak siyonlarından orijinal olarak beş yeni 4,4'-bis(alkilaıninoisonitrosoasetil)difenilmetan ve yedi yeni 4,4'-bis(alkilaminofenüglioksim)metan türevi(ligand) elde edildi. Ayrıca bu oksimlerin bazı diaminler ile reaksiyonundan organik polimerler sentezlendi. Elde edilen ligandların Ni(II), Co(II) ve Cu(II) kompleksleri izole edildi. Ligand ve komplekslerin yapılan Elemental Analiz, FT-IR, 'H-NMR, AAS, ICP-AES, Osmometre, DTA/TG ve Magnetik Susseptibilite teknikleri ile aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE SYNTHESIS OF B1S(PHENYLGLY0XIME)METIIANE DERIVATIVES AND THEIR METAL COMPLEXES Fatma Karipcin Sclcuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department Chemistry Supervisors: Prof.Dr. İbrahim KARAT AŞ Assoc.Prof.Dr. H. İsmet UÇAN 2001, page: 110 Jury: ProfDr. İbrahim KARATAŞ ProfDr. Bekir ÇETİNKAYA ProfDr. Mehmet SEZGİN Assoc.Prof.Dr. H. İsmet UÇAN Assoc.Prof.Dr. Abdülkadir SIRIT In this study, 4,4'-bis(chloroacetyl)diphenylmethane[chloroketone] has been synthesized by the Friedel-Crafts reaction between diphenylmethane and chloroacetyl chloride in the presence of AICI3 catalyst. The nitrosation reaction of this compound gave 4,4'-methylenebis(phenylglyoxylohidroximoyl chloride) [chloro- ketooxime], then its 4,4'-methylenebis(chlorophenylglyoxime)[chlorodioxime] was prepared by the reaction of chloroketooxime and hydroxylamine hydrochloride. Five new 4,4'-bis(alkylaminoisonitrosoacetyl)diphenylmethanes and seven new 4,4'-bis(alkylaminophenylglyoxime)methanes were obtained from the reaction of chloroketooxime and chlorodioxime with some primary and secondary amine, respectively. In addition, organic polymers were obtained by the reaction between chloroketooxime and chlorodioxime with some diamines. The complexes of these ligands with Ni(II), Co(II) and Cu(II) salts were isolated. The structures of both ligands and complexes were characterized by Elemental Analyses, IR, JH- NMR, AAS, ICP-AES, Osmometer, DTA-TG and Magnetic Susceptibility measurements.