Serada iklimlendirme otomasyon sistemi incelenmesi ve kontrol paneli tasarımı
Research on climating automation system of the greenhouse and project of a control device
  1. Tez No: 106200
  2. Yazar: HASAN UFUK ERDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEREN YILDIRMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sera, ısıtma, soğutma, 8031 mikrodenetleyicisi, enerji kontrolü, Greenhouse, heating, cooling, 8031 microcontroller, energy control
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Her türlü enerji kontrol edebildiğimiz sürece en büyük güç durumundadır. Bu prensip iklimlendirme sistemi için de aynen geçerlidir. İklimlendirme bir ortamın ısıtılıp, soğutulması anlamına gelmektedir. Hayatın olduğu her yerde, ısıtma ve soğutma ihtiyacı da vardır. Tabii ki bir bitkinin hayatı için de gerekmektedir. Bir bitkinin yetiştirilmesi için uygun bir ortamın sağlanması şarttır. Bitkilerin yetiştirildiği kapalı mekanlar olan seraların da ısıtılıp soğutulması çok önemlidir. Isıtma ve soğutma sisteminin maliyeti oldukça pahalıdır. Bunun üzerine bir de işletme masrafları eklendiğinde seracılık kâr etme durumundan çıkmaktadır ve seraların sayısı gittikçe azalmaktadır. Yukarıdaki sebepten dolayı iklimlendirme sistemini kontrol etmek suretiyle enerji tasarrufu yapılması gerekmektedir. Isıyı kontrol etmenin çok sayıda yolu vardır. Bunlardan biri de bir mikrodenetleyici tarafından yapılan kontroldür. 8031, 1980'li yıllarda, kendi konusunda en büyük firmalardan olan INTEL firması tarafından bulunan bir mikrodenetleyicidir. Bu araştırmada; serada ısıtma ve soğutmanın 8031 mikrodenetleyicisi ile kontrolü ve donanım ve yazılım çalışmaları yer almaktadır. Ayrıca bu tez, 8031 ile yapılan ısıtma ve soğutma kontrolü hakkında da açıklamalar içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Every kind of energy is the best power as long as we can control it. It isn't useful if we can't put the power under the control. This principle is current also in air conditioning systems. Air conditioning means both heating and cooling in a indoor area. Heating and cooling is necessary in everywhere there is life. Of course it is also necessary for the life of the plant. It is essential to ensure the suitable volume for growing of a plant. Also heating and cooling of the greenhouse which is a covered place where the plants grow in is very important. The cost of the heating and cooling system is very expensive. When the operating expenses is added to it, the greenhouse-maker doesn't have profit and the number of the greenhouses is decreasing. For this reason above, it is essential to save the energy by controlling the air conditioning system. There are many ways in order to control the heat. One of these ways is also controlling by a microcontroller. 8031 is a microcontroller which is invented in 1980's by INTEL which is one of the big companies at this subject. In this research, the ways of the heating and cooling control by the 8031 microcontroller in a greenhouse and hardware-software studies we have done have taken place In this thesis, There are explanations about the searching of the heating and cooling control using 8031 microcontroller.