Çelik yarı-rijit kiriş-kolon birleşimlerinin eurocode 3'e göre hesabı
Design of steel beam-to-column connections according to eurocode 3
- Tez No: 106202
 - Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ZAFER ÖZTÜRK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Birleşim, Çelik, Kaynaklı, 1 -Semi-rigid 2-Connection 3-Steel 4-Welded 5-Bolted XIV
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Çelik kiriş-kolon birleşimleri, yaygın hesap metodlannda, rijit veya mafsalh olarak sınıflandırılırlar. Teorik varsayımları baz alan bu sınıflandırmada, rijit bir düğüm noktasında kesişen eleman eksenleri arasında yerel bir dönme olmadığı düşünülmektedir ve dolayısıyla dıştan etkiyen eğilme momenti elemanlara rijitlikleriyle orantılı olarak dağıtılmaktadır. Mafsalh bir düğüm noktasında ise kolona bağlanan kiriş moment aktarmamakta ve uçlarından dönebilmektedir. Gerçekte ise bir düğüm noktası ne tam rijit, ne de tam mafsaldır ve yan-rijit diye adlandırılan nonlineer bir davranış gösterir. Yan-rijit davranışı esas alan araştırmaların sonuçlan yük-deplasman, moment-deplasman veya moment-dönme eğrileri olmak üzere çeşitli biçimlerde verilmiş, fakat birleşim davranışını en iyi moment-dönme eğrilerinin gösterdiği görülmüştür. Dolayısıyla birleşimlerin gerek smıflandınlması, gerekse taşıma gücü hesaplan moment-dönme eğrileri esas alınarak yapılmıştır. Deneysel çahşmalann incelenmesine paralel olarak, moment-dönme fonksiyonlarının türetilmesi konusunda yapılan çalışmalar da incelenmiştir. Konuyla ilgili temel teorik bilgiler derlenip, özetlendikten sonra, kaynaklı ve bulonlu yan-rijit birleşimlerin Eurocode3'e göre hesap metodlan, geniş kapsamlı olarak tanıtılmış ve bu hesap metodlarmı içeren sayısal bir uygulamaya yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise yan-rijit tasarımın yapı maliyetinde sebep olacağı tasarruflar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT According to widespread methods of structural analysis, steel beam-to-column connections are classified as either rigid or pinned. This classification is based on two theoretical assumptions: In a rigid joint, it is assumed that there is not a relative rotation between the axis of the elements forming the connection, thus the external bending moment is distributed between the components with respect to their stiffness ratio. On the other hand, the beam connected to a pinned joint is supposed to not to transfer the bending moment to the column, hence the ends of the beam behave as pins. In practise the actual behaviour of the connection will fall somewhere between these extremes, giving what is generally termed semi-rigid behaviour. Conclusions of conducted research on the subject have been reported in the terms of load- deformation, moment-deformation or moment-rotation curves, but moment -rotation curves are accepted to be the most appropriate in order to express the connection behaviour. So the classification of connections and calculation of design resistance characteristics are based on moment-rotation curves. In addition to conclusions of the experimental research the derivation of moment-rotation functions is also presented in this study. After summarizing the basic theoretical knowledge about the subject, the calculation procedures of welded and bolted semi-rigid beam-to-column connections according to Eurocode3 is introduced. Furthermore an example on connection properties is presented. In the end benefits of semi-rigid framing is summarized.