Üretim kaynakları planlaması ve işletmelerdeki uygulamaları
Manufacturing resources planning and its applications in different companies
  1. Tez No: 106221
  2. Yazar: ÖZLEM KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAY GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim kaynaklan planlaması, malzeme kontrolü, stok kontrolü, kapasite ihtiyaç planlama. IX, manufacturing resources planning, material control, inventory control, capacity requirements planning
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZET Bu çalışma kapsamında, üretim yapan işletmelerde, üretime konu olan tüm kaynakların planlamasında kullanılan tekniklerden biri olan üretim kaynaklan planlanması incelenmiştir. Öncelikle, üretim kaynakları planlamasının kapsamı ve günümüze kadar olan gelişimi ele alınmıştır. Üretim sürecinde herbir kaynağın en optimum şekilde temin edilmesi ve kullanımım hedefleyen üretim kaynaklan planlaması modülleri detaylı olarak incelenmiştir. Değişen ve hızla gelişen üretim sektöründe bu tekniğin başanyla uygulanabilmesi için, nasıl bir organizasyon yapılması gerektiği ve bilgisayar temelli bir teknik olmasından dolayı işletmelere adapte edilmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar, izlenmesi gereken prosedür tesbit edilmiş ve açıklanmıştır. Tekniğin ülkemizdeki uygulamalanmn incelenmesi, tekniğin sağladığı avantaj ve dezavantajların tesbit edilebilmesi için Arçelik A.Ş. ve Eczacıbaşı İlaç Sanayi tesisleri ziyaret edilmiş ve yapılan gözlemler çalışma içerisinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research work is a brief look at Manufacturing Resources Planning (MRP E) technique that is used in some of the production companies. It is the technique to determine the level of all the requirements in any stage of the production process. First of all, the development and the system components of MRP II technique is studied. Considering all the production stages, how the MRP II modules satisfy the demand of different types of requirements at the optimum level and how these modules process these inputs using optimum methods are examined. hi addition, the desired characteristics and structure of the organization that may successfully implement and use this technique in the rapid developing production era is determined. Since the technique is a computer-based one, the adaptation process of this technique involves points that must be observed in a detailed and careful manner. Moreover, to understand the applications of the technique in Turkey and to evaluate the advantages and disadvantages of the technique in a better way, Arçelik A.Ş. and Eczacibaşı İlaç Sanayi plants have been visited and the information obtained by these observations are also considered in this research work.