Yumuşak ve mekanik sızdırmazlık elemanlarının incelenmesi, karşılaştırılması ve öneriler
To Study and compare stuffing box packing and mechanical seals and advices
- Tez No: 106220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP TEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mekanik salmastralar, yumuşak salmastralar, sızdırmazlık elemanları. vı, Sealing, mechanical seals, stuffing box packing. Vll
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Sızdırmazlık, sanayide sürekli çalışan pompa, kompresör, karıştırıcı gibi sistemlerde karşılaşılan en büyük problemlerden biridir ve zor şartlar altında çalışan bu makinelere proses sırasında duyulan ihtiyaç nedeniyle kesintisiz çalışmalarını sağlamak amacıyla basit sızdırmazlık elemanları yerine yüksek sızdırmazlık performansına sahip mekanik sızdırmazlık elemanları kullanılmaya başlanmıştır. Makine sanayindeki gelişme de daha güvenilir mekanik salmastraların kullanılmasını mümkün kılmıştır. Özellikle pompa ve kompresör gibi sanayide çok kullanılan makinelere olan talebin artması ve kullanımlarının zamanla yaygınlaşmasıyla salmastraların önemi daha da anlaşılmış, bu makinelerin üretim sırasında arıza yapmadan sürekli çalışma gerekliliği üretim kaybının olmaması ve işletmenin durmaması için hayati bir önem kazanmıştır. Yumuşak salmastralar sürekli bakıma ihtiyaç göstermeleri ve sık sık değiştirilmeye ihtiyaç duymaları sebebiyle bu ihtiyacı karşılayamamışlardır. Bu çalışmada proseslerde yaygın olarak kullanılmaya başlanan mekanik salmastraların sınıflandırmaları, çalışma prensibi, kullanım yerleri, parçalarının malzeme özellikleri ve görevleri detaylı olarak anlatılmış ve çeşitli mekanik salmastra uygulamaları hakkında bilgi verilmiştir. Halen yaygın olarak kullanılmakta olan yumuşak salmastraların yapısı, kullanılan malzemeler, özellikleri hakkında bilgi verilmiş ve mekanik salmastralara göre kullanım açısından karşılaştırmaları yapılmıştır. Ayrıca ekonomik yönden de yumuşak ve mekanik salmastralar karşılaştırılarak mekanik salmastraların daha uygun bir seçim olduğu sonucuna varılmıştır. Mekanik salmastraların performansına etki eden faktörler; çalışma şartları başlığı altında anlatılmış ve salmastraların güvenilirliğinin artırılması gerektiği üzerinde durulmuş bunun için de ilk olarak salmastralar için özel bir standardın gerekliliği anlatılmıştır. Ayrıca mekanik salmastralarda ömrü artırmak ve sızdırmayı azaltmak doğrudan yüzey malzemesi seçimiyle ilgili olduğundan salmastra seçimi yapılırken bu işin uzmanlarına danışılması gerekliliği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sealing is one of the major problems that is being faced in factories by engineers and technicians. The machines such as compressors, pumps and mixers use mechanical seals in order to guarantee sealing because mechanical seals are more reliable than stuffing box packing. Development in the machine industry enabled us to use reliable mechanical seals. Especially demands for pumps and compressors have increased progressively and need for reliable machines was crucial in order to enable working continuously. Stuffing box packing couldn't meet the demands due to the fact that their needs for continuous maintenance and frequent replacement prevented technicians using them. In addition, mechanical seals can be used at wide range of pressure and velocity. Mechanical seals are used in order to meet different demands of service for different fluids. Their design and technology are improving. Usage of mechanical seals were explained in different applications and also their elements' duties and their materials were explained too. Selection criteria for mechanical seals and stuffing box packing depends on the fluid's characteristics, such as, viscosity, density, temperature and so on. Stuffing box packing and mechanical seals were compared and their advantages and disadvantages were found. According to the comparison we have to prefer mechanical seals to stuffing box in terms of money and reliability. Classification of the seals, operating conditions and factors that affect the design and material selections of mechanical seals were clarified. The necessity of special standards for mechanical seals is essential in order to produce reliable and durable in long term products. To increase reliability and life depends on the selection of materials that are used for surfaces of mechanical seals. Hence, the selection of the materials has crucial importance in order to guarantee sealing. If we want to guarantee sealing we have to apply to the engineers who are competent on this area before choosing and using them.