Alçak yoğunluklu ve onun temelindeki AYPE+% 20 PP elyaf kompozitinin dinamik mekanik özelliklerine ve ani elektrik delinmesine nemin, UV ışınlarının ve sıcaklığın etkileri
The Effects of water absorption, UV-irradiation and temperature on dynamical-mechanical characteristics and instantaneous electrical puncture of low density polyethylene and low density polyethylene based %20 polyprophylene fibre composite
  1. Tez No: 106247
  2. Yazar: SERAP YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SHAVAL V. MAMEDOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: UV ışınlaması, nem, sıcaklık, su absorpsiyonu, dinamik-mekanik özellikler, ani elektrik delinmesi, UV-irradiation. temperature, water absorption, dynamical-mechanical properties, instantaneous electrical puncture XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Ekstruzyon ve presleme yöntemleriyle yapılmış farklı kalmlıklı AYPE ve AYPE+%20PP elyaf kompozit filmlerinde dinamik-mekanik özelliklere ve ani elektrik delinmesine sıcaklığın, UV ışınlarının, su absorpsiyonunun ayrı ayrı ve aynı anda etkileri incelenmiştir. Bu çalışmada, farklı dış faktörlerin (UV ışınları, sıcaklık, su absorpsiyonu) ayrı ayrı ve aynı anda etkilerinin polimer özelliklerini nasıl etkilediğinin araştırılması ve etki mekanizmalarının açıklanması amaçlanmıştır. Farklı dozlarda UV ile ışınlandırılmış ve nem etkisine maruz kalmış filmlerin özellikleri karşılaştırılmış ve su absorpsiyonunun bütün dozlarının polimerin bütün özelliklerini kötüleştirdiği gözlenmiştir. Fakat UV ışınlaması yapılmış örneklerin özelliklerinin en fazla kötüleştiği saptanmıştır. Polimerin dinamik-mekanik ve elektrik özelliklerine su absorpsiyonunun etki mekanizmalarının AYPE+%20PP elyaf kompozitlerinde de geçerli olduğu deneysel olarak gösterilmiştir. Saf AYPE filmlerinin yaşam ömürleri farklı sıcaklıklarda incelenmiş ve logTE-f(l/T) ve logxCT-f(l/T) eğrilerinden faydalanılarak çizilen AU-f(a) ve AW-f(E) eğrilerinden saf AYPE ve AYPE+%20PP elyaf kompoziti için aktivasyon enerjileri Uo ve Wo hesaplanmıştır. AU-f(a) ve AW-f(E) grafiklerinin eğimlerinden yapıya hassas parametreler y ve % hesaplanabilmektedir. Tezin deneysel çalışmalarının çoğu“Vatan Plastik”firmasında ekstruzyon yöntemiyle yapılmış farklı kalınlıklara sahip AYPE örneklerinde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Both simultaneous and individual effects of UV-irradiation, water absorption and temperature on dynamical-mechanical properties and instantaneous electrical puncture of different thicknesses (10- 70 urn) of LDPE and LDPE+%20PP fibre composite films prepared by extrution and pressing methods have been studied. In this study, it is aimed to research how individual and simultaneous effects of different external factors (UV-irradiation, temperature, water absorption) affect the properties of polymers and to explain their influence mechanisms. The properties of LDPE films that are UV-irradiated and exposed to the different doses of water absorption are compared. It is observed that all doses of water absorption make all the polymer properties deteriorate but the properties most deteriorate under the individual effects of UV-irradiation. The validity of influence mechanisms of water absorption on dynamical-mechanical and electrical properties of LDPE and LDPE+%20PP fibre composites is. experimentally, introduced. From the curves AU v.s. f(a) and AW v.s. f(E) drawn, using logTE v.s. f(l/T) and logxCT v.s. f(l/T) curves, activation energies-Uo and Wo are obtained for LDPE and LDPE+%20PP fibre composites. Using the slopes of AU v.s. f(a) and AW v.s. f(E) curves, structure sensitive parameters y and x can be calculated. Most of the experimental works of this thesis are performed at“Vatan Plastic”firm on different thicknesses (10-70 um) of LDPE films.