Sanayi kentinden, hizmet kentine geçişte, sanayi desantralizasyon sürecinin kent fizik mekanına etkileri 'İstanbul metropoliten alanında , sanayinin desantralizasyon sürecinde değişim ve dönüşümlerinin irdelenmesi'
During transition from industrial city to service city, the effects of industrial decentralization process to physical spatial city 'In Istanbul metropolitan area, examining of transformation, changing and development progress of industrial areas dur
- Tez No: 106257
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Desantralizasyon, Sanayi, Küreselleşme, Bilgi Toplumu, Mekan Organizasyonu
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Şehircilik mekan organizasyonuna bağlı bir olaydır. Beşeri faaliyetlerle ve yerleşmelerin kontrollü gelişmesiyle ilgilidir. Dünyada ilk sanayi yerleşmeleri ise kendiliğinden ve kontrolsüz ortaya çıkmıştır. Daha sonraki gelişmeler de kentlerin yalan çevrelerindeki oluşumlar olarak, belirmiş ve daha sonraları da kentsel dokunun yutucu gelişmesiyle çevrelenmişlerdir. İşte bu olumsuz gelişmeye karşı koymak için sanayi bölgeleri yaratılması son dönemde başvurulan önemli bir çözüm yolu olmuştur.Elbette yeni ele alış şekliyle sanayi bölgelerinin organizasyonunu kentlerin organizasyonundan ayırmak da mümkün değildir. Bu organizasyon kentlerin striilctürlerinin ve karşılıklı bağlarının tanımlanması dışmda ele alınamaz. Bu bölgelerin organizasyonunda sadece gerekli ekonomik düzenlemeler değil; fakat mekan düzenlemenin de dikkate alınması gerekmektedir. Eğer sanayi bölgelerinin anlamsız, kararsız şekilde çoğalmaları ve yayılması istenmiyorsa, eğer arazi savurganlığından kaçınılmak isteniyorsa gerçek bir düzenleme politikası uygulanması zorunludur. Sanayi faaliyetlerinin yer seçimi ve sanayi bölgelerinin düzenlenmesi şehircilik planlan üzerinde tesadüfen ortaya konmuş bir durum değildir. Keza teknik veriler de sonuç vermezler. Böyle bir yer seçimi ve sanayi bölgesi düzenlemesi ; plancı ( şehirci ) sosyolog, teknisyenler, sanayici yerel yönetimden sorumlular, çeşitli sektörlerin temsilcileri esnaf v.s. arasında bir diyalog sonucu mümkün olabilir. Yalnızca sanayiye tahsis edilmiş arazilerin ayrılması yeterli değildir. Kent ve sanayi arasında uyumlu bir ilişki sağlanmalıdır. Aynı zamanda İş - Konut ilişkilerinin rasyonalize edilmesi ve kentin üçüncü sektör faaliyetlerinin sanayi tarafından da kullammınm sağlanması gerekmektedir. Endüstriyel şehircilik ile, bir anlamda Sanayi ve kent ölçeğinde bunların birbirini tamamlaması sağlanmalı ve kentleşme sanayileşme etkileşiminin kente yansıması ussallaştırılmalıdır. Bu belki sanayileşmeye tabi bir şehircilik olarak da nitelenebilir ve Kentleşme - Sanayileşme etkileşimine tabi her kentin, kendi sanayi kullanma stratejisini formüle etmesini de getirebilir.
Özet (Çeviri)
City planning which is concerned with human activities and settlement under controlled development is an event that depends on space organization. First industrial settlement in the world was appeared in an uncontrolled manner. Even subsequent developments took place as formations in their neighbourhood of cities and afterwards they were surrounded by dominating urban development. The fact that industrial regions are created to obstruct the mentioned negative development became a significant solution that people refer to. It is of course unlikely to distinguish organizations of industial regions from those of cities with regard to their new way of being treated. These organizational cities cannot be treated except their structures and identification of their mutual links. Not only required economical arrangement is to be achieved, but also spacial arranegement is to be considered as well. If industrial regions are not desired to grow and to spread insignificantly and unstably, and even if wastefulness of land is intended to be avoided, it is indispensable to apply a real policy of organisation. Necessity of selection of where industrial activities will be performed and organisation of industrial regions did not give birth to city planing concept by coincidence. Such a selection of place and organisation of industrial regions are likely to come true through a dialog among city planner sociologs, technicians, authorities in charge of industrial local government, agents of diverse sectors etc... Supply of lands allocated to industry is not sufficient only. A harmonious relationship must be secured between city and industry. Additionally, rationalisation of work-residence relationship and use of third sector activities of city by industry must be secured as well. With industrial urbanisation, that city covers for industry and industry covers for city in industrial and urban scale must be secured and reflection of industrialisation - urbanisation interaction to city must be rationalised. KeyWords: Decentralization, Industry, Globalisin, Knowledge sector,spatial organization