Sayısal işaret işleyici yongaların yapısı ve motor kontrolü konusundaki uygulamaların incelenmesi
The Structure of digital signal processer's and their applications about motor controling
- Tez No: 106256
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞENOL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Digital Signal Processing, Microprocessors, Fixed and Floating Point Arithmetic, TMS320C240 XI
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Geçtiğimiz yüzyılın ikinci yansından sonra, elektronik alanında baş döndürücü gelişmeler yaşanmıştır. Bunun bir sonucu olarak elektronik cihazlar günlük hayatta sıkça karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde artık elektronik cihazlar sayısal elektronik olarak da adlandırılan ve ikilik sayı sistemine dayanan bir prensiple çalışmaktadırlar. Dijital elektroniğin en önemli gündemi ise tüm işaretlerin sayısal olarak işlenebilmesidir. Bu amacı gerçekleştirebilmek için çok çeşitli işlemciler tasarlanmıştır. Ancak Texas Instruments firmasının 1983 yılında TMS320C10 adım verdiği yeni bir işlemci, sayısal sinyallerin işlenmesi konusunda yeni bir çığır açmıştır. Öncelikle ses ve görüntü işleme alanlarında kullanılmaya başlanılan DSP' ler artık günümüzde karmaşık matematik hesaplamalar gerektiren tüm uygulamaların gerçekleştirilmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu işlemcilerin motor kontrolü uygulamalarına girmesi ise çok daha yakın bir geçmişe dayanır. Klasik kontrol yöntemlerinin artık yetersiz kalmasıyla birlikte fuzzy, adaptif kontrol gibi yeni kontrol algoritmaları geliştirilmiştir. Ancak bu algoritmaların hayata geçirilmesi için yoğun matematiksel işlemleri çok hızlı yapabilen işlemcilere ihtiyaç duyulmuş ve bu noktadan sonra DSP'ler motor kontrolünde kullanılmaya başlanmıştır. Bu tez çalışmasında DSP'lerin yapısı ve mikroişlemcilerden farkları anlatılmıştır. Birinci bölümde dijital denetleyici yapılarının gerekliliği, analog denetleyicilerle karşılaştırılarak, farkları ve benzerlikleri ifade edilmiştir. İkinci bölümde mikroişlemcilerin yapısından kısaca bahsedildikten sonra üçüncü bölümde dijital işaret işlemenin temel kavranılan üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde ise bir DSP'de bulunması gereken minimum donanım yapısı detaylı olarak anlatılmıştır. Beşinci bölüm çeşitli DSP yongalarının karşılaştınlmasını içerir. Aynca bu bölümde özellikle TMS320C240 işlemcisinden bahsedilmiştir. Altıncı bölümdeki mikroişlemci - DSP karşılaştırılmasından sonra son olarak yedinci bölümde DSP'lerin uygulama alanlarına değinilmiştir. Sekizinci bölümde ise sonuçlar ve bir servo motorun hız kontrolünün TMS320C50 tabanlı bir denetleyici ile nasıl gerçekleştirildiği açıklanmıştır. Anahtar Kelimeler : Sayısal İşaret İşleme, Mikroişlemciler, Sabit ve Kayan Nokta Aritmetiği, TMS320C240
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The electronic' s industry has been developed sharply in the second half of the twentieth century. As a result of this, electronical devices are appearing in our daily life. Nowadays, almost all electronical devices which are called digital electronics as well, works with the principle of the binary system. The most important aim of the digital electronics is that the all signals can be processing digitally. In order to realise this aim many kinds of processors were being designed. But the Texas Instruments Company, developed a new processor which called TMS320C10, began a new era in the digital signal processing area. Earlier DSP's were used in sound and image processing, now they are using in not only sound and image processing but also all aplications which require complex mathematical algorithms. Taking these processors place in the motor control applications is very near past. Because the insufficiencies of the classical control methods has being developed such as fuzzy, adaptive control, etc. But to make these algorithms useful, there is a necessity about processors which can make complex mathematical operations and after this point DSP's have being used for the motor control In the study of this thesis, DSP's structures and the differences between the microprocessors are mentioned. In the first part, necessity of the digital controllers structure with comparing the analog controllers is mentioned. After the shortly mentioning on the microprocessors' structure in the second part, basic features of the digital signal processing are explained in the third part. In the next part, the minimum configration of a DSP is expressed with details. In the fifth part, DSP chips are mentioned and also especially TMS320C240 processors' features is expressed. After the comparsion between microprocesor and DSP in the sixth part, DSP's application fields are mentioned in the seventh part. In the eight part, results and an application which is a servo motor control using TMS320C50 chip, are told.