Kasımpaşa merkezinin etki alanının incelenmesi
Investigation effects area of Kasımpaşa center
  1. Tez No: 106258
  2. Yazar: DEVRİM SARITAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CENGİZ, PROF. DR. AYŞENUR ÖKTEN, DOÇ. DR. TÜLAY KILIÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kent merkezi, etki alam, ulaşılabilirlik, anket iv, City center, effect area, reachableness, questionnaire
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Kasımpaşa, Beyoğlu ilçesi içerisinde Halic'e kıyısı olan bir semttir. 19. yy'ın sonlarına kadar İstanbul'un en gözde, zengin semtlerinden biridir. Günümüzde ise bu çekiciliğini kaybetmiştir. Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi durumundaki İstanbul'un elindeki tüm olanakları sonuna kadar kullanması gerekmektedir. Kasımpaşa konum, ulaşım vs. büyük potansiyellere sahip bir semt olmasına rağmen gereken önem verilmemiştir. Bu çalışmayla Kasımpaşa'nın öneminin kavranması, İstanbul'un ülke yaran açısından iç potansiyellerini değerlendirmesinde bir kaynak olması umut edilmektedir. Bu çalışmada Kasımpaşa merkezinin etki alam; merkez bölgesi ve niteliğinin belirlenmesi, ulaşılabilirlik, kullanıcı-merkez ilişkileri kriterleri kapsamında değerlendirilmiştir. Kasımpaşa'da çalışma alam olarak belirlenen bölge içerisinde bir dizi tespit ve analiz çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmayla merkez bölgesi, niteliği, ulaşılabilirliği derecesi belirlenmeye çalışılmış, araştırma ve analiz aşamasından sonra merkezde yer alan işyerleriyle ( %12'lik bir dilimde ) toplam 137 anket yapılarak merkez-kullanıcı ilişkileri değerlendirilmiştir. Kasımpaşa merkezi; konumu, doğal yapısı, metropoliten ölçekte hizmet veren merkezlere yakınlığı ve ulaşılabilirliğinin yüksek olması Kasımpaşa'nın potansiyellerinin çok yüksek olduğunu göstermektedir. Bu çerçevede Kasımpaşa'ya bakıldığında; özellikle kendi bünyesine ve yakın çevre semtlere hizmet eden, bunun yanında İstanbul Metropolü'nün olumsuz baskılarından nasibini alarak semtine ve çevresine hizmet etmeyen ticari birimleri de bünyesinde barındıran bölgesel bir merkez karakteristiği göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kasımpaşa is neighbourhood of Beyoğlu administrative district within an Istanbul that is shore of Golden Horn. It is neighbourhoods of Istanbul that is favourite, rich until last of 19. century. If today, it has lost this attractiveness. It is necessary for İstanbul, the window of Turkey that is opened to the world, to use all the possibilities it has. Required importance wasn't given to Kasımpaşa although it has big potentials such as location, reachableness etc. It is hoped to realize the importance of Kasımpaşa and to be a source for evaluating the internal potentials of Istanbul for country benefit in this study. The effect area of Kasımpaşa center was utilized in the criterions such as determinations of centre region and its quality, reachableness and the relations between user centres in this study. Series of determination and analysis were done in the region which is determined as studying area in Kasımpaşa. Centre region, quality, reachableness degree were tried to be determined by this study and the relations between centre and user were utilized after the research and analysis phase, by making totally. 137 questionnaire (%12) in this business offices which are located in the centre. Kasımpaşa centre shows that Kasımpaşa' s potentials are very high, because of its location, natural structure, being near to the centres that give services in metropolis measures. If it is looked to Kasımpaşa in this view, it shows regional centre characteristic which serves especially to its own structure and near districts around reachableness and in addition to this, which accommodates commercial units that don't serve to its district and around, in its structure by having one's share of negative pressures of Istanbul Metropolis.