Metro istasyonlarının kentsel mekan olarak düzenlenmesinde tasarım kriterleri
Design criterias of subway stations that is arranged as a public place
  1. Tez No: 106269
  2. Yazar: MELDA HOROZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE YENEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel tasarım, kentsel mekan, mekan algılama, metro istasyonu, Urban design, urban place, to be perceived as a public place, subway station. XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
ÖZET Metro istasyonları kamusal mekan niteliği taşıyan, toplumun ortak gereksinmeleri ve kullanımları için ayrılmış ve düzenlenmiş, tüm toplum bireylerinin yararlanabileceği kentsel kapalı mekanlardır. Metro istasyon mekanlarını kullanıcılar için daha çekici ve ilginç hale getirmek ve istasyonun kentsel mekan olarak algılanmasını sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada kentsel mekanın algılanmasındaki fiziksel öğeler olan biçim, doku, renk, aydınlatma, kent mobilyaları ve yönlendirme sistemleri ile ilgili kuramsal yaklaşımlar incelenmiştir. Konuya ilişkin elde edilen kuramsal bilgilerin mimari ölçekteki detaylı verileri değerlendirilmemiş, çalışmanın amacı doğrultusunda konu kentsel tasarım ölçeğine taşınmıştır. Kentsel mekanın algılanmasındaki fiziksel öğelere yönelik edinilen bilgi birikiminin, yeraltı metro istasyon mekanlarında yapılacak kentsel tasarım çalışmalarında nasıl kullanılması gerektiği araştırılmıştır. Yeraltı istasyon mekanını oluşturan fiziksel öğeler, dünya örnekleri beraberinde, değerlendirilmiştir. Bu öğeler çalışmada, metro istasyonu ve yakın çevresindeki dış mekanların ve istasyon kapalı mekanının üzerindeki etkileri yönüyle irdelenmiştir. İrdelenen metro istasyonu tasarım örnekleri, yurtdışından elde edilen kaynaklar ve fotoğraf çalışmaları doğrultusunda, yabancı örnek ağırlıklı olarak yer almıştır. İstasyon mekanları ile ilgili görsel olarak karşılaştırma yapılabilmesi için ise İstanbul metrosu ve istasyonlarını içeren örneklere yer verilmiştir. Yeraltı metro istasyonlarında yapılacak olan kentsel tasarım çalışmalarında dikkate alınmak ve tasarım rehberi çalışmalarında yararlanılmak üzere bir yaklaşım oluşturulmuş ve uygulamalara yansıtılabilecek tasarım kriterleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Subway stations are urban closed places having the characteristics of public place, arranged for common needs and usege of society, everybody can take advantage. There are some studies to make the subway stations more attractive and interesting for users and to be perceived as a public place. In this study, institutional approaches about physical elements of perceiving public places that are shape, texture, color, illumination, city furniture and the systems of orientation are investigated. Architectural measured detailed data of institutional knowledge to be obtained regarding to topic are not evaluated, carried to urban design measure thought the purpose of study. It is investigated that how the knowledge directed to physical elements of perceiving public places should be used for the works of urban design taken in underground subway places. Physical elements of underground station place are evaluated together with world examples. These elements in this study are analyzed according to effects on the subway station and outside of near environment and inside of the station. These analyzed design examples of subway station are existed with foreign examples which are directed from foreign resourses and photographs, to do visual comparison related to station places, examples of subway and stations of Istanbul are used. The study is done to be used for design index works and urban design works which will be done in underground subway station and the criterias of design are determined which can be reflected to applications.