Türk balıkçı gemilerinin geometrik parametrelerinin denizcilik ve direnç performans ölçülerine göre değerlendirilmesi
An Evaluation of geometric parameters of Turkish fishing vessels in terms of seakeeping and resistance performance
- Tez No: 106273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DURSUN ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Balıkçı tekneleri, Denizcilik, Hidrostatik, Direnç, Performans vuı, Fishing vessels, Seakeeping, Hydrostatistics, Resistance, Performance IX
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Balıkçı teknelerinin dalgalı denizlerde seyir edebilmeleri ve avlanabilmeleri denizcilik performansları ile sınırlıdır. Bu çalışmada farklı bölgelerde dizayn edilmiş, farklı denizcilik özelliklerine sahip balıkçı tekneleri incelemeye alınmıştır. Geleneksel formda inşaa edilmiş bir Türk balıkçı teknesi, model deneyleri sonucu tasarlanan İTÜ serisi tekne ile iki İtalyan teknesi karşılaştınlmışlardır. Tekneler modellenip hidrostatik değerleri alınmıştır ve dalıp çıkma, baş kıç vurma, dövünme, baş dikey ivme ve güverte ıslanması performansları karşılaştuılmıştır. Daha sonra dirençleri incelenmiş ve klasik Türk formuna sahip teknenin düşük direnç gösterdiği saptanmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucu her teknenin birbirinden iyi ve kötü yönleri olduğu görülmüştür ve birtakım performans arttırıcı sonuçlara değmilmiştir. Prizmatik katsayı büyüdükçe hareket genlikleri azalır ama güverte ıslanması artar. Baş taraftaki su hattı alam arttıkça dikey dalga momentleri artar. Yüksek boy/su çekimi oram uzun dalgalarda dalıp çıkma ve baş kıç vurma hareketlerinde iyileştirme sağlar ama dövünmeyi arttırır, tasa dalgalarda ise büyük genlikli hareketlere yol açar. Fribord arttıkça güverte ıslanması azalır. Ayrıca yalpa omurgası, aktif ve pasif tinler ile tank sistemleri de hareket söndürücü etkiye sahiptirler. Sonuçlar neticesinde, balıkçı teknelerinin denizcilik özelliklerini geliştirmek için bazı standartların ortaya konması gerekmektedir. Böylece denizcilik performansları yüksek tekneler inşaa edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fishing vessels need to maintain speed, manoeuvre freely and be able to use their fishing gear under severe sea conditions. The operating and fishing capabilities of the fishing vessels or trawlers are limited by seakeeping ability in rough weather conditions. In this study, different fishing vessels of different regions of the world have been taken into consideration. One of them is a traditional built Turkish vessel, while two of them are Italian trawlers and the further design is a university example derived from basin tests. These vessels are modelled and their hydrostatistic values are calculated. Then their seakeeping abilities such as heave, pitch, vertical bow acceleration, slamming and deck wetness are calculated and compared. Their resistance values are calculated by another program and it is clarified that the traditional Turkish vessel has the minimum resistance value. After calculations it is found that every vessel has good and bad results in severe conditions and some observations are made to increase seakeeping abilities. In general, the higher the prismatic coefficent value the less the motion amplitudes but the wetter the ship. Increasing the forward waterplane area leads to increased vertical wave bending moment. High length to draught ratio lead to lower amplitudes of pitch and heave in long waves and greater amplitudes in short waves. In addition, this condition is more susceptible to slamming. With increasing freeboard, deck wetness is reduced. Bilge keels, active and passive fins and tank systems help to reduce motions. Given these observations, if these are incorporated in the standardization of the seakeeping criteria, fishing vessels can be designed that have better seakeeping performance.