Değişik direnç metodları yardımıyla kayıcı teknelerde öndizayn parametrelerinin dirence etkisinin incelenmesi
Study of the effects of preliminary design parameters for resistance of planing hulls by using various resistance methods
  1. Tez No: 106274
  2. Yazar: O. SELİM YÜRÜTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DURSUN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kayıcı tekneler, hidrodinamik, direnç, tahmin metodlan, denizcilik, Planing hulls, hydrodynamic, resistance, prediction methods, seakeeping. XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Kayıcı teknelerin küçük boyudan ve yüksek işletme hızlan, bu teknelerin dizaynında özellikle denizcilik ve direnç performanslannın çok iyi belirlenmesi gereğini ortaya çıkarmıştır Bu çalışmada kayıcı teknelerin hidrodinamiği incelenerek denizcilik ve direnç performanslanna etkiyen parametreler açıklanmıştır. Kayıcı tekneler için geliştirilen direnç tahmin metodlan incelenmiş, teorik olarak birbirleriyle karşılaştınlmıştır. Seçilen bir tekne bir bilgisayar programı yardımıyla modellenmiş ve karakteristik parametreleri çıkanlmıştır. Modellenen teknenin Savitsky ve Lahtiharju metodlanna göre direnç analizleri yapılmıştır. Yine aynı tekneye ait direnç değerleri BK, MBK, Savitsky-Hadler, Yoshida, Plate metodlannı içeren diğer bir bilgisayar programı kullanılarak hesaplanmıştır. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda kullanılacak direnç tahmin yönteminin seçiminde, sadece boyutsal ve boyutsal olmayan bileşenlerin aralığını göz önünde bulundurmanın yeterli olmadığı görülmüştür. Genelde direnç tahmin metodlannda ihmal edilen tekne formu direnç olayında önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Small dimensions and high service speeds of planing hulls bring the need of most accurate determination of especially the seakeeping and resistance performances in designing this kind of ship. In this research work the hydrodynamics of planing hulls was examined in order to clarify the parameters which have effect on seakeeping and resistance performances. They were examined and compared with each other. A choosen planing hull form was introduced into a computer program and various characteristics were computed as well. Resistance analysis of the chosen boat was made by using another software. Resistance values of the boat were also calculated by using BK, MBK, Savitsky-Hadler, Yoshida, Plate methods for planing hulls. The comparisons show that it is not sufficient to observe only the range of dimensional and non-dimensional components when choosing the resistance prediction method. The hull shape which is often neglected in prediction has a very important role.