Mimarlıkta yapay zeka kullanımı
Using artifical intelligences in architecture
  1. Tez No: 106276
  2. Yazar: HALUK YALKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: mimarlık, yapay zeka, bilgi tabanlı sistemler, CAAD sistemleri, akıllı binalar. VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bu tez, mimari tasarım sürecinde ve yaşadığımız mekanlarda yapay zekanın kullamlabilirliğini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak yapay zeka teknolojisinin tanımı, tarihi gelişimi, türleri ve çalışma alanları anlatılmış ardından mimari tasarım sürecinde ve akıllı binalar başlığı altında yaşadığımız mekanlarda kullanımı araştırılmıştır. Bu araştırma kapsamında, mimari tasarım sürecinde, bilgisayarın rolü, akıllı sistemlere geçiş yöntemleri, mimari tasarım uygulamalarında kullanılabilecek yapay zeka araştırmaları ve yapay zeka teknolojisinin mekanlar üzerindeki etkisi araştırılmış ve sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis is about the feasibility of the use of artificial intelligence in designing processes and in our living places. By this purpose firstly the definition,, historical background, kinds, and use of fields of artificial intelligence technology had been submitted, and the use of artificial intellegence technologies in our living places, with the name given as intelligent buildings had been investigated. In the concept of this research, the role of computer, the methods of integration to intelligent systems, the researchs of artificial intelligence that can be aproched to architectural designing processes, and the effects of artificial intelligence on places in the process of architectural designing process. Keywords : Architecture, Artificial Intelligence, Information Based Systems, CAAD Systems, Inteligent Buildings. Vll