Uzatan erişimli mimari proje tasarımı ve bilgisayar teknolojileri
Remote collaborative architectural project design and computer technologies
- Tez No: 106277
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ İNCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: geleneksel, tasarım, internet, video konferans, uzaktan erişimli ortak projeler, conventional, design, internet, video-conferance, remote collaborative projects VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Son yıllarda internet ve bilgisayar destekli tasarımdaki gelişmelere paralel olarak, mimari tasarım süreci de kendi içinde değişimlere uğramıştır. Yeni bilgisayar teknolojileri ile oluşan yeni tasarım ve ifade teknikleri, geleneksel mimari tasarım surecini de farklılaştırmaktadır. Bu çalışmada; gelişen bilgisayar teknolojilerinin; tasarıma, mimari tasarım kavramlarına içerik ve süreçleri açısından etkileri incelenmiştir. Çalışma kapsamında araştırılan uzaktan erişindi proje kavramı, öncelikle bilgisayar teknofojilerryle ele alınmış ve çeşitli yurtiçi-yurtdışı uygulamalarryla örneklendirilmiştİr. Uzaktan erişimli mimari proje sürecini de geleneksel mimari proje süreciyle karşılaştırarak, incelenen teknolojinin geleneksel proje sürecine katkısı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Architectural design has been changed due to the developments in the computer aided design and internet in the last years. New design and presentation means, which are formed by new computer technologies, are changing the conventional architectural design process. In this study, the effects of developing computer technologies to the concept and process of design and architectural design were investigated. Remote collaborative project is held with computer technologies and national-international samples were given. By comparing remote collaborative design process and conventional architectural design process, the favor of the investigated technology to the conventional project process is presented.