Minimum enerjili bina tasarımı (toprak enerjisiyle)
Building design with minimum energy requirements(using earth energy)
  1. Tez No: 106282
  2. Yazar: TİMUR DİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KOYUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak sıcaklığı, çalışma oranı, yer ısı değiştiricileri, işletme maliyeti. Timur Diz Mak. Müh. vıu, Soil temperature, work ratio, earth heat exchangers, operation cost. Timur Diz Mech. Eng. IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Toprak kaynaklı ısı pompalarının dizaynının yapılabilmesi için ısı kaynağı veya kuyusu olarak kullanılan toprağın sıcaklığının doğru olarak tespit edilmesi gerekmektedir. Toprak sıcaklığının, zamana ve derinliğe bağlı olarak değişimi incelenmiştir. Bulunan matematiksel ifadeler kullanım kolaylığı sağlayacak şekilde geliştirilmiştir. İstanbul Göztepe için toprak sıcaklığının yıl içindeki salınımlan hesaplanmıştır. Hesaplanan toprak sıcaklıkları, Meteoroloji Müdürlüğü'nden elde edilen değerlerle karşılaştınlmıştır. Toprak kaynaklı ısı pompalarının dizaynında kullanılan analitik hesaplama yöntemleri tanıtılmıştır. Sabit yüzey sıcaklığı kabulü esas alınarak 30kW soğutma ve 21,5kW ısıtma yüküne sahip bir bina için toprak kaynaklı ısı pompası sistemi dizayn edilmiştir. Hesaplamalarda toprak özellikleri sabit kabul edilmiştir Isı pompasının çalışma süresi ve ısı pompasının aylık çalışma oranlan BİN yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Yer ısı değiştiricileri akış tiplerine göre incelenmiştir. Paralel akışlı sistemlerin, seri akışlı sistemlere nazaran daha avantajlı olduğu gösterilmiştir. Paralel akışlı yer ısı değiştiricilerinin optimizasyonunu yapmak amacıyla değişik boru çaplarında, gömme derinliklerinde ve akış hızlarında hesaplamalar tekrarlanmıştır. Bulunan sonuçlar, yatırım maliyeti, genel performans katsayıları ve gerekli olan bahçe alanları göz önüne alınarak grafikler halinde gösterilmiştir. Elde edilen bu grafikler vasıtasıyla; sonuç olarak optimum gömme derinliğinin 130-150cm, optimum boru çapının 1" ve optimum akış hızının 0,5 m/s olduğu belirlenmiştir. Toprak kaynaklı ısı pompası sisteminin işletme ve kurulum maliyetleri hesaplanmıştır. Bulunan sonuçlar, klasik sistemlerin ve hava kaynaklı ısı pompası sistemlerinin işletme maliyetleri ile karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In order to accomplish the design of ground source heat pumps, the temperature of the soil which is used for heat source or sink has to be correctly determined. The change of the temperature of the soil was investigated according to time and depth. The mathematical expressions which were found out were improved for their convenient usage. Annual temperature oscillations of the soil of İstanbul-Göztepe were calculated. The calculated temperatures of the soil were compared with the data obtained from Meteorology Department The analytical calculation methods used for the design of the ground source heat pump were introduced. Based on constant surface temperature theory, a system of a ground source heat pump fora building which has 30kW cooling and21.5kW heating load were designed. Properties of the soil were taken constant. The work period and monthly work ratios of heat pump were determined by using BIN method. The earth heat exchangers were studied according to the flow types. It was shown that parallel flow systems were more advantageous than series-flow systems. In order to optimisation of parallel flow earth heat exchangers, calculations were repeated in various diameters of pipe, burial depths, and flow velocities. Taking the investment cost general performance coefficient and garden area needed in the consideration, the outcomes were plotted in the graphs. By means of these graphs which are obtained, it was determined that the optimum burial depth was 130-150 cm, the optimum pipe diameter was 1" and the optimum flow rate was 0.5 m/s. The investment and operating costs of the ground source heat pump were calculated. The results found out were compared with the operating costs of classical and air source heat pump systems.