Pasif ısıtma sistemleri
Passive heating systems
  1. Tez No: 180514
  2. Yazar: EROL HEPİŞLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOYUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pasif ısıtma, güneş enerjisi ile ısıtma, faz değiştiren malzemeler (PCM), doğal havalandırma, güneş bacası, Passive heating, solar heating, phase changed materials (PCM), naturalventilation, solar chimney
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Minimum enerjili bina tasarımı her geçen yıl yeni bina tasarımında yakıt tüketimmaliyetlerinin de göz önünde olmasıyla değer kazanmaktadır. Binayı kullananlar ve binasahipleri sağlıklı ve çevre için değerli çalışmaları talep etmektedirler. Her ne kadargünümüzde çok fazla sayıda bina gerçek hayata inşa edilmiş olarak geçmese de ve bubinaların faydaları hakkında çok az deneysel tecrübeler olsa da gün geçtikçe bu konu üzerineçalışmalar artmakta ve gerçek ürünler oluşmaktadır.Bu çalışmada yapılarda güneş enerjisinden yararlanma ekonomik ve çevreci çözümler ortayakoymaktadır. Güneş enerjisinden özellikle pasif yolla yararlanma uygulamaları, yapılardayapma enerji tüketiminin olabildiğince azaltılmasını sağlayacaktır. Bu çalışmada güneşenerjisinden pasif yolla yararlanma yöntemleri tanıtılmış ve yöntemlerin karşılaştırılmasıyapılmıştır. Ayrıca deneysel olarak kurulmuş stanbul'daki örnek okul sınıfı sistemindenalınmış veriler de kullanılmıştır
Özet (Çeviri)
Minimum energy saved building designing is assuming an ever-greater importance in modernbuilding practice because of cost of fosil fuel consumption. Occupants and owners of modernbuildings ask for healty and stimulating working enviroment. However, there are stilrelatively few buildings in which passive systems have actually been realized, and there isstill too little experience of their behaviour in operation.In this paper we worked on the cheaper and enviromental solutions in buildings by using solarenergy. Solar enery using especially by passive way, will suply us to reduce fuelconsumption. In this peaper we tried to explain the passive heating ways and concreated oneway with the others. We also worked on a real school class in stanbul city in order tomeasure the walues of the real conditions.