Metal çerçeveli giydirme cephelerin enerji etkinliği açısından incelenmesi
Analysis of energy efficiency at curtain walls
  1. Tez No: 182577
  2. Yazar: AHMET HAKAN ARSLANTATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ESİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Giydirme cepheler, enerji etkinliği, metal çerçeve, Curtain walls, energy-efficiency, metal frame
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Endüstri devrimiyle gelişen yapım teknikleri, metal ve cam üretimteknolojilerindeki ilerlemelerle paralel, metal çerçeveli giydirme cepheler degelişmiştir. Sistemler binaya fazla yük getirmemesi, estetik ve modern görüntüsüsebebiyle prestij yapılarının vazgeçilmez öğesi olmuştur.Yakın tarihte dünyada baş gösteren enerji krizleri ve çevresel kirlenmeningelecek açısından endişe verici hale gelmesi, uzmanları bu alanda çözüm arayışınasevk etmiştir, bu süreç sonunda sürdürülebilirlik ve enerji etkinliği gibi kavramlaroldukça önem kazanmıştır.Son 15 yıldır en çok tercih edilen yapı dış kabuğu olan metal çerçeveligiydirme cephelerin de enerji etkin tasarımlarla, statik, etkisiz bir eleman olmaktançıkarılması ve enerji ekonomisi sağlayan esnek, çevreyle dost, dinamik bir örtühaline gelme süreci araştırılmıştır.Birinci bölümde, enerji etkinliği ve metal çerçeveli giydirme cephelerde enerjietkinliğinin önemi, çalışmanın kapsamı, amacı ve yöntemi açıklanmıştır.İkinci bölümde, metal çerçeveli giydirme cephelerin tanımı yapılmış,sistemlerin endüstri devriminden bu yana olan gelişim süreci, montaj türüne göresınıflandırılması (çubuk, yarı panel ve panel sistemler) , taşıyıcı ızgara ile dolgupanelleri arasındaki bağlantı türüne göre sınıflandırılması (baskı kapaklı, strüktürelsilikonlu ve karma sistemler) detaylı olarak incelenerek anlatılmıştır.Üçüncü bölümde, metal çerçeveli giydirme cepheler, enerji etkinliği açısındanincelenmiştir. Enerji kullanımı ve yapısal konfor ölçütlerine uygunluğu açısından,ısısal konfor, güneş ışınımı kontrolü, doğal havalandırma, doğal aydınlatma vemalzeme seçim ilkeleri incelenmiş, olumlu ve olumsuz tarafları anlatılmıştır.vEnerji etkin metal çerçeveli giydirme cepheli yapı örneklerinden, İngilteredeki The New Envirnomental BRE ofis yapısı ve Almanya'daki Stadttor iş merkeziyapısı İncelenmiştir.Dördüncü bölümde, Metal çerçeveli giydirme cephelerde enerji etkinliğisağlanmasının önemi vurgulanarak, tez sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the industrial revolution, improvements in construction techniques,metal and glass manufacturing technologies have achieved and metal framedcladding technology has also been improved in parallel to these. Since it does notoccupy a major load for the structure, it has become an important element inbuildings of prestige with its esthetical and modern outlook.Arose in the near past and became more crucial for the future, energy crisisand environmental pollution has driven the specialists to search for solutions and asa result of this situation, concepts such as continuability and energy-efficiency havegained additional importance.Metal framed cladding, being the most popular external structure shell for thelast 15 years, the phase that it is not defined as a static and inefficient elementanymore and becoming a more flexible, environment-friendly, dynamic external-shell that provides energy economy provided by the energy-effective designs, isdescribed.In the first chapter, process of energy-efficiency and importance of energy-efficiency in metal framed curtain walls, scope of the study, aim and method havebeen described.In the second chapter, metal framed cladding is defined, development phaseof the systems since the industrial revolution, classification according to mountingtypes (bar, semi-panel and panel systems), classification according to connectiontypes between supporting grill and filling panels (press slab, structural silicon andcomposite systems) have been analyzed and described in details.viiIn the third chapter, metal framed curtain walls are analyzed in the means ofenergy-efficiency. Heating comfort, sunlight control, natural ventilation and naturallighting and selection of material according to energy consumption and structuralcomfort criteria have been analyzed; positive and negative aspects have beendescribed. Structure of New Environmental BRE office in England and Stadttorbusiness center in Germany has been analyzed.In the fourth chapter, importance of providing energy-efficiency in metalframed cladding is emphasized and the thesis is concluded.