Geribesleme uygulanmış mikrodalga transistörün performans karakterizasyonu
Performance characterization of a microwave transistor with feedback
- Tez No: 106326
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geribesleme, gürültü, transistor, performans, optimizasyon. xıv, Feedback, noise, transistor, performance, optimisation. xv
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZET Bu çalışmada, küçük-işaret transistorlu lineer iki-kapılı bir devrenin, performans üçlüleri {F,Vt,GT) kullanılarak giriş empedans (Zi) düzlemi üzerinde geometrik metodla performans karakterizasyonunun gerçekleştirilmesi ve bu temele dayanarak seri, paralel yada birleşik (seri+paralel) geribesleme uygulanmış iki-kapılılardaki durumun incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın sonunda MATLAB ortamında yazılmış bir bilgisayar programıyla uygulama yapılmış olup bu uygulamada çeşitli geribesleme konfigürasyonlarının, tatbik edildiği iki- kapılı devre üstündeki etkileri incelenmiştir. Bu etkiler, geribesleme-kazanç, geribesleme- gürültü, frekans-kazanç ve frekans-gürültü değişimlerinin incelenmesi ve karşılaştırmaları sonucu yorumlanarak geribesleme uygulamanın özellikle devre tasarımı açısından ne gibi avantaj yada dezavantajlar getireceği üstünde durulmuştur. Çalışma sonunda devre tasarımı ve performans optimizasyonunda kullanılabilecek, tümleşik ve kolay kullanımlı bir yazılımın gerçekleştirilmiş olması da bir başka önemli sonuç olarak dile getirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work, it's aimed to realize the performance characterisation of a linear two-port circuit with small-signal transistor by employing a geometrical method of using the performance triplet (F,VnGT) on the input impedance (Zi) plane. Based on this approach, the situation among the two-port circuits with series, parallel or combined (series+parallel) feedback is also examined. Finally, a practise is carried out by running a computer program written on the MATLAB environment and the effects of the feedback circuits on the two-port characteristics are investigated. These effects are discussed by the examinations and comparisons of feedback-gain, feedback-noise, frequency-gain, and frequency-noise variations' with emphasizing on the advantages and disadvantages of using feedback in circuit design. At the end, another important achievement is the presentation of an integrated software which is suitable for circuit designing and performance optimisation with ease of use.