Geri Dön

Yangın algılama sistemlerindeki son teknolojik gelişmeler

Latest technologies in fire detection systems

  1. Tez No: 106336
  2. Yazar: NECATİ ÇAĞATAY ÜSTÜNDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN SOĞUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yangın, algılama sistemleri, detektör, iyonizasyon, optik, ısı, kontrol paneli xı, Fire, detection systems, detector, ionization, optic, heat, central processing unit xn
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 90

Özet

ÖZET însan hayatındaki en büyük felaketlerden birisi olan yangınla ilgili alınan tedbirler ve güvenlik önlemleri dünyada giderek önem kazanmakta ve bunların başında yangının başlangıç aşamasında insanların can ve mal kaybını asgari düzeyde tutan yangın algılama sistemleri gelmektedir. Yangın algılama ve uyarı sistemleri başlıca üç öğeden oluşmaktadır. Bunlar giriş cihazları, değerlendirme birimleri ve çıkış cihazlarıdır. Detektör ve uyan düğmesi gibi giriş cihazlarından gelen uyarılar kontrol panelinde toplanıp değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucu sirenler gibi çıkış cihazları aracılığı ile gerekli önlemler alınır. Geleneksel/Konvansiyonel, Adresli ve Hava Örneklemen' Sistemler olmak üzere başlıca üç çeşit yangın algılama sistemi vardır. En eski sistem olan geleneksel sistemler, bölgeler oluşturacak şekilde gruplanır ve her bir bölge tabloya ayrı bir hat olarak bağlanır. Yangının olduğu panelden görülebilir ama hangi detektörden uyarı geldiği saptanamaz. Sayısal, Analog, Akıllı Detektör ve Kablosuz Adresli Sistemler olmak üzere 4 gruba ayrılan Adresli Sistemlerde kullanılan detektörlerin her biri tabloyla sayısal iletişim kurabilme özelliğine sahiptir. Tablo, sırayla tüm detektörlerle tek tek haberleşir ve uyarı mesajı alır. Böylece yangın uyarısı veren detektörlerin yerleri kesin olarak belirlenebilir. Yeni bir algılama mantığının ürünü olan Hava Örneklemeli Sistemlerde ise algılama ortama kurulan bir borulama sistemi ile dumanı kaynağından homojen bir şekilde detektör haznesine çekilmesi ve haznede yapılan analizlere göre ayarlanan değerin üzerinde olması durumuna bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Algılama Sistemlerinin en önemli cihazları olan detektörlerin, ortama bağlı olarak duman (iyonizasyon ve optik), ısı (sabit ve sıcaklık artış hızlı), alev, gaz ve basınç gibi çeşitli tipleri kullamlmaktadır. Uygulamalarda uygun sistemin ve detektörlerin seçilmesi bakımından seçim kriterleri hayati önem taşımaktadır.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT The measures and protection against fire which is one of the most dangerous disaster in human life, are considerably getting of significant. Especially fire detection systems are the first priority measures, considering their vital importance in fire warning during the first phase of a fire case. These systems mainly consist of three constituents; detection, controlling and warning. Detectors and manual call points send warning signals to the central controlling unit. Upon the evaluation of the signals, the required controlling is provided and the warning equipments are activated. There are three types of fire detection systems called as Conventional, Addressable and Aspirating Smoke Detection. Conventional fire detection system, the oldest type of the detection systems, requires grouping considering the fire zones and each fire zone is connected to the controlling unit via a separate line. While using this system, the fire can be monitored, however the detector which sent the warning signal, cannot be determined in a fire case. The Addressable Fire Detection Systems include 4 types, namely Digital, Analog, Intelligent Detector and Radio Communication types of addressable fire detection systems. In addressable detection systems, each detector can communicate digitally with the controlling unit. Thus the controlling unit can easily determine the detector(s) which sends the warning signal. The latest detection technology in detection systems is the aspiration smoke detection systems. These system require a piping system in the zone/room to aspirate the air to the detector chamber homogenously and the analysis of the smoke is performed and the fire warning is provided if exceeds the predetermined limits. There are various types of detectors, which are the key devices of a fire detection system. These types such as smoke (ionization and optic, etc.), heat (fixed temperature and rate of rise), flame, gas and pressure should be used under a variety of selection criteria. The selection criteria have a vital importance during the applications in order to determine the appropriate detection system and required detector types.

Benzer Tezler

  1. Design, modelling and control of a nano quadrotor withmicrocontroller based vision system for object tracking

    Nesne takibi için bir nano dört rotorlu helikopterin tasarımı, modellenmesi ve mikrodenetleyici tabanlı görüntü sistemi ile kontrolü

    MUSTAFA ENES KIRMACI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YALÇIN

    PROF. DR. ERDİNÇ ALTUĞ

  2. Kablosuz haberleşme için anten tasarımı

    Antenna design for wireless communication

    HEMRAH HIVEHCHI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Aydın Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SAEID KARAMZADEH

  3. Aster uydu görüntülerinden üretilen ortofotoların doğruluğunun araştırılması

    Investigation of the accuracy of orthoimages produced from aster satellite imagery

    HÜSEYİN ÇELİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Jeodezi ve FotogrametriSelçuk Üniversitesi

    Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. FERRUH YILDIZ

  4. Bilgisayar ve internet destekli uzaktan eğitim programlarının tasarım, geliştirme ve değerlendirme aşamaları (SUZEP örneği)

    Design, development and evaluating stages of computer and internet supported distance education program (on the model of SUZEP)

    BİROL GÜLNAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Radyo-TelevizyonSelçuk Üniversitesi

    Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. AHMET HALUK YÜKSEL

  5. CNN-based text-independent automatic speaker identification

    Evrişimsel sinir ağı tabanlı metinden bağımsız otomatik konuşmacı tanılama

    MANDANA FASOUNAKI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN İNCE