Sorbsiyon sistemine göre çalışan nem alıcıların termoekonomik yönden araştırılması
Thermoeconomically research of dehumidifiers running with the sorbtion system
  1. Tez No: 106337
  2. Yazar: ERSAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY KINCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Desikant, sorbsiyon, rejenerasyon havası, proses havası, kirleticiler. vu, Desiccant, sorbtion, regeneration air, process air, pollutants. V1U
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Nem alma işleminde yalnız soğutucu ve ısıtıcı batarya kombinasyonunun yeterli ve ekonomik olamayacağı, dolayısıyla nem alıcıların kullanılması gerektiği hakkında bilgi verilmiştir. Hava şartlandırma işlemleri psikrometrik diyagram üzerinde ayrı ayrı incelenmiştir. Nem alıcıların uygulama alanları, çevrimleri, nem alma metodları ve nem alıcılarda kullanılan absorbentler ve adsorbentler tüm çeşitleriyle incelenmiştir. Katı ve sıvı desikantlı nem alma cihazları örneklerle açıklanmış ve endüstriyel uygulamaları incelenmiştir. Nem alıcılarda günümüzde sıkça kullanılan sorbentler özel karakteristikleri, nem ayrıştırma kapasiteleri, çalışma sahaları, moleküler yapıları, proses havası şartlan ve kirleticilerin etkileri bakımından karşılaştırılmıştır. Yükseltilmiş basınçlarda kullanılan kurutucu tipleri örnekler verilerek incelenmiştir. Atmosferik ve yükseltilmiş basınçlarda, nem alma prosesinin uygulama sahaları ve cihazlarda dikkat edilmesi gereken parametreler ve ölçümlerin yapılmasında gerekli olan kriterler incelenmiştir. Nem yükü hesaplama yöntemleri açıklanmış ve bir örnek uygulama üzerinde çalışılmıştır. Çıkan nem yüküne göre katı ve sıvı desikantlı cihaz seçimleri yapılmış ve karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Combination of cooling and heating coils can not be enough and economic on the dehumidification process, so there were given some information about necessary to use the dehumidifiers. The air-conditioning operations were studied seperately on the psychrometric diagram. The application fields of dehumidifiers, the cycles, methods of dehumidification and all absorbents and adsorbents, which are used in dehumidifiers, were studied. Dehumidifiers with solid and liquid desiccants were explained with the examples and were studied with industrial applications. Special characteristics, moisture removal capacities, working conditions, moleculer structures, process air conditions and effect of pollutants of the sorbents, which is used nowadays, were compared. Dryer types for elevated pressures were studied with the examples. The application fields of dehumidification process and equipment's parameters, which should be noticed, and necessary criterias, which must be measured in the elevated and atmospheric pressures, were studied. Moisture load calculation methods were explained and studied on an example application. According to the result of moisture load, dehumidifier with solid desiccant and liquid desicccant were chosen and compared.