Konteyner terminal işletmeciliği ve Akdeniz limanları konteyner taşımacılığı
Container terminal management and Mediterranean ports for container shipping
  1. Tez No: 106350
  2. Yazar: ALP SELİM ALPAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konteyner terminali, limanlar, pazarlama, lojistik, strateji, liman işletmesi xıı, Container terminal, ports, marketing, logistic, strategy, port management Xlll
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZET Bu araştırmada, konteyner limanlarının planlanması ve işletmesi dikkate alınarak, Mersin Limanı konteyner terminal işletmeciliği incelenerek bu terminalde yapılması gereken reformlar belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Akdeniz'deki konteyner trafiği incelenmiş ve rakip limanlardaki gelişmeler irdelenmiştir. Dünyada limanlar birer rekabet arenasıdır ve bu arenaların, askeri alandan son yıllarda ekonomi alanında yerini alan strateji ve lojistik kavramlarıyla birlikte doğru pazarlanmaları, bulundukları ülke ekonomilerine ve bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sağlamaktadırlar. Kısa, orta ve uzun vadeli master planlarla limanların rekabet düzeyleri arttırılmaya çalışılmakta, böylece en fazla malı elleçleyerek karlılıklarım yükseltmektedirler. İyi pazarlanan limanlar hizmet ettiği hinterlandındaki endüstrinin de gelişmesini sağlayacaktır. Dünyada limanlar, başka limanların hinterlantlarını besleyecek şekilde bunların yüklerini depolayarak ve/veya doğrudan daha küçük gemiler yardımıyla bu limanlara aktaran ve aynı zamanda kendi hinterlantlarını da besleyen“ana limanlar”, kendi hinterlandı olmayan sadece aktarma hizmeti veren“aktarma limanlan”, sadece kendi hinterlandını besleyen başka limanların yükünü elleçlemeyen genellikle ana deniz yollarından da uzak olabilen“besleme limanlan”ve genelde görevi kendi hinterlandım beslemek olan, ancak büyük konteyner gemilerinden de yük elleçleme kabiliyetine sahip“uğrak limanlan”olmak üzere dört tiptir. Limanlar, bu liman kategorilerinden birinde yer alarak ekonomik verimlilikleri değişmektedir. Bu tezde, ilk iki bölümde konteyner terminallerinin planlama ve işletme türleri hakkında bilgi verilmiş, üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümlerde liman pazarlama, lojistik ve stratejik planlama anlatılmış, daha sonraki altıncı bölümde ise Akdeniz limanlanndaki konteyner trafiği ve bu bölgedeki limanların durumlan özetlenmiştir. Bu tezin amacı olarak Türkiye'de çok önemli bir yük elleçleme potansiyeli olan Mersin Limanı incelenmiş ve bu limana ait SWOT analizi yapılarak limanın güçlü ve zayıf yönleri belirlenmiştir. Böylece, Mersin Limanı'nın rekabet gücü yüksek bir ana liman olabilmesi yolunda yapılması gerekli reformlar için bir değerlendirme yapılmıştır. Aynca sonuç bölümünde, ticaretin %85'inin yapıldığı Türkiye'deki deniz taşımacılığında, ulaşım zincirinin kapısı olan limancılıkta yapılması gereken reformlar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, the planning and managing of container terminals were taken into consideration and Mersin Port container terminal managing was inspected to determine the reforms which have to be made in Mersin Port. For this aim the Mediterranean container traffic and the development of the competitor ports was inspected. The ports are competition arenas in the world and the correct marketing of these arenas with the new economics terms“strategy”and“logistic”will contribute to their country economies and regional improvement. The competition degrees of the ports have to be increased with the short, middle and long term master plans, so they will increase their profits by handling the biggest number of goods. The correct marketed ports will also improve the industries in their hinterlands. There are four kinds of ports.“Transhipment hub ports”stores the other ports' goods and/or tranship them to these ports by small vessels and also feed their own hinterlands. 'Transhipment ports“ do not have their own hinterlands and only give transhipment service. ”Spoke ports“ are generally far from main routes and feed only their own hinterland and they do not handle other ports' goods. The fourth port is named as ”calling port" and their mission is to feed their own hinterland, but sometimes they handle the big container vessels. The ports in the world classified in these four port categories and their economic efficiency changes. In this thesis, in the first two sections, the planning and operation types of the container terminals, in the third, fourth and fifth sections port marketing, logistics and strategic planning were given and in sixth section the container traffic in Mediterranean ports and situation of these ports in this region was summarised. For the aim of this thesis, Mersin Port which have an important handling potential was inspected and the SWOT analysis were made to determine the strength and the weaknesses of it. Thus, an evaluation was made for the required reforms to force Mersin Port to be a high degree competitive transhipment hub port. The maritime transportation is 85% of trade in Turkey and in addition, in the last section, the reforms which have to be made in port management which is the gate of connection are summarised.