Türkiye koşullarında kırsal toprak ve yerleşim düzenlemelerine genel yaklaşım
General approach to rural settlement arrangements in Turkey conditions
  1. Tez No: 106360
  2. Yazar: MEHMET GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Toplulaştırma, köy yenileme, kırsal toprak düzenleme, kırsal kalkınma, kırsal alan planlaması vııı, Land consolidation, village renewal, rural land arrangement, rural development, rural planning IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Değişen dünya koşullarında kırsal alanların işlevleri ve önemleri artmış, kırsal alanın beslenme, üretim, yaşama ve doğa alanı olma işlevlerini bir bütün içinde ele alan kırsal kalkınma çalışmaları ile yeni bir evreye girilmiştir. Bu çalışmada öncelikle kırsal alanın tanımı yapılmış ve Türkiye'deki var olan yapısı bütün yönleriyle ortaya konmuştur. Ülkemizde, planlı dönemin başlangıcından bugüne kadar kırsal toprak düzenleme( arazi toplulaştırma), kırsal yerleşmeler ve kırsal kalkınma çalışmaları ile ilgili yasal düzenlemeler ve uygulamalar incelenmiştir. Ülkemizde arazi toplulaştırma çalışmaları hala sadece sulama ve tarım tekniklerinin zorunlu olduğu durumlarda tarımsal verimi artırmak için iyelik yapısının yeniden düzenlenmesi olarak uygulanmaktadır. Oysa katılmak istediğimiz Avrupa Birliği 'nde arazi toplulaştırma, köy yenileme, doğa ve çevre koruma önlemelerini içeren kırsal toprak düzenlemesi kırsal kalkınmaya yönlendirilmiş ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the changing world conditions, the importance and functions of rural areas have been increased and has been entered into a new phase with rural development studies, which are consider all functions of rural areas of being nutrition, production, living and nature area. In this study, firstly the definition of rural area was made and the existing structure of rural area of Turkey has been presented with all aspects. Also from beginning of planning period to today, all implementation activities and law regulations which are related to rural land arrangement ( land consolidation), rural settlements and rural development studies were discussed. In our country, the land consolidation has been implementing under imperative conditions of irrigation and agricultural techniques to increase agricultural productivity as rearrangement of ownership. But in the European Union, which we want to join in, the rural land arrangement that includes land consolidation, village renewal and environmental precaution has been orientated to the rural development and successful results have been achieving.