Ankara-Gimat alışveriş merkezi mekanik tesisatının incelenerek yeniden projelendirilmesi
Study and retrofit design of mechanical installtion of Ankara-Gimat shopping center
- Tez No: 106361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP TEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mechanical installation, heating, cooling, air conditioning, fire plumbing xiv
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Konforlu yaşama ve çalışma ortamlarının oluşturulması uygun ve kaliteli bir tesisat projesinin hazırlanması ile sağlanabilir. Kaliteli proje ise, ulusal ve uluslararası standartların tam anlaşılması ve uygulanması ile gerçekleştirilebilir. Bu çalışmada büyük çaplı bir alışveriş merkezinin özellikleri ve dış iklim koşullan göz önünde bulundurularak, ısıtma soğutma ve havalandırma sistemi seçimi yapılmış; seçilen sisteme göre tesisat hesaplan uygun standartlara göre gerçekleştirilmiş ve sistem içinde kullanılması gereken ekipmanlar seçilmiştir. Sistemin ekonomik olarak çalışması, seçilen ekipmanların işletilmesiyle doğrudan orantılıdır. Ekonomik ve enerji etkin çalışma koşullanma sağlanması için bazı sistem düzenlemeleriyle ilgili açıklamalar getirilmiştir. Binanın sarfiyat değerleri göz önünde bulundurulduğunda, entegre ısıtma soğutma sistemler akla gelmektedir. Endüstriyel uygulamalarda kullanılmakta olan bu tip sistemlerin, bu tip özelliklere sahip binalarda uygulanabilirliğinin araştırılması artan bir gereksinim olarak görülmektedir. Anahtar Kelimden Mekanik tesisat, ısıtma, soğutma, ikîimlendirme, yangın tesisatı xns
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Providing comfortable and healthy living and working environments for people can be achieved by an appropriate and quality mechanical installation project. Appropriate project is prepared by understanding and applying national and international standards. As choosing the heating, air conditioning and ventilating system, characteristics of the building and the climatic data are considered; calculations were performed in line with standards and necessary unit were appropriately chosen. Economical operation of the system is directly proportional to the operation of the units. Some system arrangements used for providing economical and energy efficient operation environment are explained. Integrated heating and cooling systems can be evaluated when considering the consuming data of the building. A survey about the application of these systems widely used in industrial plants, seems to be a rising necessity