Orman arazilerinin ölçümlerinde GPS' ten yararlanma
The Use of GPS in determining the forest land
- Tez No: 106431
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Uydu teknikleri, GPS, orman sınırları, ölçme teknikleri, duyarlık. vı, Satellite technics, GPS, the borders of forest, surveying technics, accuracy. Vtt
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Uydu tekniklerinin günlük hayatımızda da kullanılmaya başlanmasıyla bir küresel konum belirleme sistemi olan GPS' in de kullanımının yaygınlaşması, haritacılık ve diğer mühendislik alanlarında büyük yararlar sağlamaktadır. Orman sınırlarının belirlenmesi de GPS ile yapılabilmektedir. Ayrıca GPS, orman alanlarındaki nirengi noktalarının sıklastırdması çalışmaları ve meşçere tiplerinin sınırlarının tespit edilmesi gibi uygulamalarda da yararlı olmaktadır. Bu çalışma yedi ana bolümde incelenmiş olup, giriş bölümünden sonra ikinci bölümde ormanla ilgili bilgiler, üçüncü bölümde orman arazilerinin ölçümlerinde uygulanan yöntemler, dördüncü bölümde bu yöntemlerden biri olan GPS ve GPS Ue ölçme teknikleri, beş ve altıncı bölümlerde GPS ile yapılan uygulamalar ve değerlendirilmeleri ve son bölümde de sonuçlar ve öneriler yer almaktadır. GPS aletleri ile orman sınırlarının belirlenmesi, tüm ülke ormanları sınırlamasının tamamlanabilmesi ve yenilenmesi için gerekli ve yeterli olacaktır. Bu nedenle teknolojinin gerisinde kalan klasik ölçme yöntemleri yerine, GPS ile yapılan ölçümlerle hem duyarlık arttırılmış hem de paradan ve emekten tasarruf edilmiş olunacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Since the satellites have begun to play a big role in our lives it was clear that the introducing of GPS as a global location determining system would be of big importance in mapping and other engineering fields. The determining of the borders of the forest is possible with GPS. Separately GPS gives the opportunity to determine the borders of different types of forest and increase the number of reference points in forest lands. This study is examined in seven parts. After the first part which is the introduction of the study the second part informs about the forest generally. The third part introduces the methods used in forest surveying like GPS. The fourth part describes GPS and GPS surveying technics. The fifth and sixth parts evaluate GPS. The last part includes the results and suggestions. As a result the use of GPS in determining of the forest borders is of great importance to broaden and maybe to complete the borders of forest in the country. The use of GPS instead of ancient measuring methods will expand the sensitivity in measurement and will also be an economizing factor in this field.