İşletmelerde yönetim ve iş sistemlerinin kurulması ve buna yönelik uygulama
Setting up management and business systems in enterprises and application for this
  1. Tez No: 106438
  2. Yazar: UMUT USTA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİ BARAÇLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme, Fonksiyon, İyileştirme, Süreç, Metodoloji. ıx, Improvement, Business, Outsourcing, Process, Methodology
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET İş dünyasının temel çekirdeği ve en küçük ekonomik birim olan işletmelerin gelişimine bakıldığında özellikle son elli yıl içerisinde büyük bir ilerleme kaydedildiği görülmektedir. Klasik örgüt anlayışlarından günümüz iş dünyasında geçerli modern örgüt anlayışlarına gelinceye kadar işletmelerde gerek yönetim ve gerekse iş yapış stillerinde büyük değişimler yaşanmıştır. Bu değişim ve ilerlemeler beraberinde yönetim ve iş fonksiyonlarına ilişkin daha farklı problemleri de getirmiştir. Bu sorunlar bir işletmenin büyümesi ve gelişiminde çözülmesi öncelikli konulardır ki ekonomik birim olan işletmelerin bu yönde sürdürdüğü faaliyetler çok çeşitlidir. Bazı firmalar, yönetim ya da iş fonksiyonlarında cereyan eden bu sorunları kendi içlerinde kurduğu ekipler yoluyla, bazı firmalar ise daha objektif bir yöntem olan dış kaynaklardan yararlanma (outsourcing) yoluyla çözmeye çalışmaktadırlar. Dış kaynaklardan yararlanma yoluyla yapılan çalışmalar, daha çok işletme dışından danışmanlık firmalarının getirilmesi ve sorunların onların önderliğinde çözümlenmesi şeklinde yürütülmektedir. Danışmanlık firmalarının, işletmelerin faaliyetlerinde düzenleyici ve yönlendirici rol oynaması, sorunlara çözüm önerileri getirilmesinde hem dış bir göz olması açısından olaylara tarafsız bakabilmeyi hem de profesyonelliğin sağlanması açısından da önemli bir çabayı ortaya koymaktadır. Bu yüzden işletmelerde yürütülen iyileştirme ve geliştirme faaliyetleri son yıllarda daha çok önem kazanmış ve bu yönde yeni yaklaşımlar, farklı metodolojiler geliştirilmiştir. Sistem analizi, süreç yönetimi, sürekli iyileştirme yaklaşımı, değişim mühendisliği bunlardan bir kaçı olup bu çalışmada sistem analizi ve süreç yönetimi yaklaşımlarına yer verilmiş ancak geliştirici metodoloji olarak süreç yönetimi esas alınmıştır. Bu anlamda tez çalışmasının birinci bölümünde ekonomik birim olarak genel anlamda işletme kavramına ve işletme türlerine yer verilmiş, ikinci bölümde işletmenin yönetim fonksiyonuna ve üçüncü bölümde temel işletme fonksiyonlarına yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise geliştirici metodolojilerden sistem analizi yaklaşımı ele alınmış, beşinci bölümde tez çalışmasında esas alınan süreç yönetimi metodoloji ayrıntılarıyla incelenmiş ve son olarak da altıncı bölümde bir işletmede süreç yönetimi yaklaşımıyla yürütülen uygulama çalışmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is being seen having a great improvement especially within 50 years once glanced development of companies as the fundemental nucleous of business world and the smallest economic unit. It had been lived great change at either management or business processing styles from classical organization approaches to contemporary organization structure at being valid present business world. These changes and developments added more different problems related with management and business functions by themselves. These problems are the topics that had to be solved first at growth and development of companies. Thus these activities of companies as the economic unit are very various. Some companies try to solve these problems occured at management or business functions via teams established on their own. In addition, some companies try to solve that via outsourcing as an objective method. Works done throught outsourcing mostly implements to work with some consulting firms out of the companies. Working with consulting firms is very important because of providing objectivity and professionality. Therefore; improvement and development activities implementing at companies begin to be important in recent decades and have been developed new approaches and different methodologies. System analyses, process management, Kaisen technique andbusiness process re-engineering are some of them. In this thesis had been given place system analyses and process management approaches but process management accepted as developer methodology. In this case at the first chapter of this thesis have been given place company concept and kind of companies; at the second chapter includes management functions of companies and at the third chapter includes fundemental company functions. Also at the fourth chapter includes system analyses of developer methodologies. At the fifth chapter as fundemental of thesis process management methodology have been examined in detail. At the sixth chapter have been given place application works implemented at a company with process management approach.