Elektrik alanı ile yönlendirilen polistiren filmlerin dielektriksel parametrelerinin incelenmesi
The Study on dielectric parameters of polystrene films oriented by electric field
  1. Tez No: 106442
  2. Yazar: FAHRETTİN OVEÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. SİNAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yönelme, Yalıtkanlık Sabiti, Yalıtkanlık Kaybı, Infrared Dichroism, Waxs, Saxs, Birefringence, Polimer Film, Polistiren, AC Kapasitans Köprüsü, Elektrik Alanı, Orientation, Dielectric Constant, Dielectric Loss, Infrared Dichroism, Waxs, Saxs, Birefringence, Polymer Film, Polystyrene, AC Capacitance Bridge, Electric Field VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Bu çalışma, önemli polimer malzemelerden biri olan polistiren(PS) kalın filmlerin statik (DC) elektrik alanında yönlendirilmesi, yalıtkanlık(dielektriksel) parametrelerinde meydana gelen değişimlerin incelenmesini kapsamaktadır. Çözelti ve eritme bazlı olarak(18 -BO^O"6 m aralığında değişik kalınlıklarda elde edilen filmler, (0.225 - 60) MV/m aralığmdaki değişik elektrik alan şiddetleri ile film yüzeyine dik ve paralel olarak yönlendirildi. Yönlendirilen filmlerin yalıtkanlık sabitleri(e'), yalıtkanlık kayıplan(e//) ve kayıp tanjantlan(tan8) lKHz-lOOKHz frekans aralığında çalışan transformatör kapasitans köprüsünde ölçüldü. Uygulanan elektrik alan şiddetine bağlı olarak bu parametrelerin değişimi gözlendi. Güneş pili(solar celi) ve foto direnç ile oluşturulan iki ayrı detektör ile film yönelme değerleri ölçüldü. Kızıl ötesi çift renklenme(Infrared dichroism) ile moleküler yönelme değerleri tespit edildi. Eritme ve çözelti bazlı filmler için yapılan değerlendirmeler, yüzeye paralel yönlendirilen(E//S) PS filmlerin yalıtkanlık parametrelerinin, elektrik alan şiddetinin değişimi ile doğru orantı olarak değiştiğini gösterdi. Elektrik alan şiddeti artarken yalıtkanlık parametreleri de artmaktadır. Yüzeye dik yönlendirilen(E-LS) PS filmlerin yalıtkanlık parametreleri elektrik alan şiddetinin artmasına karşılık azalmaktadır. Yapılan yönelme ölçümleri, mekaniksel yönlendirme ile moleküler seviyede yaratılan fiziksel değişimin elektriksel yönlendirme ile de yapılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Study on Dielectric Parameters of Polystyrene Films Oriented by Electric Field In this study, the research of electrical orientation was made on polystyrene films, one of the important polymer materials. Thick polymer films of different thickness (18-130um) were produced by using solution and melting methods at 75°C. Benzene was used to solve polystyrene. The intensity of the applied electrical field was between 0.225MV/m and 0.75MV/m for the solution films. The intensity of the applied electrical field was between 0.36MV/m and 60MV/m for the melting films. An alternative impedance bridge that has frequencies ranging lKHz and lOOKHz was formed so that we could measure the dielectric parameters of oriented polystyrene (PS) films. Dielectric constants (e7 ), dielectric loss factors (d1 ) and loss tangent (tan8) of PS films were measured. The changes of these parameters were observed depending upon intensity and direction of the applied field. The orientation degrees of the films were measured with optic detectors made by using photo resistance and photocell. Infrared dichroism was calculated as R=A///Ax for the peak optical densities A// and Aj.. In the result of this research, while the parameters (d, d1, tanS) of the films oriented perpendicularly to the surface decreased by increasing of electrical field, those oriented in parallel to the surface increased by increasing of electrical field. This research indicated that the orientation made by electric field was the same as the orientation made by the uniaxial mechanical stretch.