Peyzaj mimarlığında sert zemin kaplamaları ve günümüz örnekleri üzerine bir inceleme
- Tez No: 106478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Uygun Malzeme Seçimi, Peyzaj Mimarlığında Kaplama Malzemeleri, Problemler, Eksiklikler. VIII T.C YÜKSDCÖCK ETtM KURUlÜ POKOMAKTASYON MERKEZİ, To Choose Suitable Materials, Floor Covering Materials in Landscape Architecture, Problems, Defects. IX
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Zemin kaplama malzemeleri, çevre tasarımında en önemli yapı elemanlarındandır. Gelişmiş ülkelerde çağdaş malzemeler kullanılarak oluşturulan modern tasarımlar ve uygulamalar, ülkemizde de her geçen gün artmaktadır. Hızla gelişen teknolojiyi takip ederek yeni ürünleri ve uygulama yöntemlerini öğrenme ihtiyacı nedeniyle bu konu seçilmiştir. Yapılan geniş literatür taraması sonucunda peyzaj mimarlığında kullanılan sert zemin kaplamaları tanım, sınıflandırma, özellikler ve kullanım alanları açısından değerlendirilerek genel bilgiler bölümünde sunulmuştur. Anket çalışmasıyla, döşeme malzemesi üreten firmalara ulaşılmış; bu firmaların etüt- proje, danışmanlık, uygulama ve montaj gibi hizmetleri sırasında karşılaştıkları problemler ve bu problemlerin nedenleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Anket çalışması sonucunda elde edilen veriler, yüzde olarak değerlendirilmiş ve karşılaştırılmıştır. Ülkemizde bulunan; döşeme malzemesi üreten firmaların henüz projelendirme hizmeti açısından yeterli olmadıkları, bilgi, tecrübe ve kalifiye eleman eksikliği nedeniyle uygulamalar sırasında ve sonrasında çeşitli sorunlarla karşılaştıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Floor covering materials are the base elements in the environment desing. Modern desings and its practice occured by using modern materials in the developed countries have been increased gradually in our country as well. This work has been prepared and chosen in the need of learning practice methods and new products by following the modern technology. In the result of a wide literature searching; hard ground coverings, its description, classification, features used in landscape architecture have been presented in the general content. It has been contacted with the firms producing floor covering materials thanks to a questionary study; the problems, projects advisory practise fitting services of the mentioned firms, its reasons are tried to be found out. The data has been appriciated as percentage and compared in the result of the questionary work. It's been seen that the firms and companies making floor covering products aren't well-enough for the projection service because of the lack of into experience and quilified stuff, the firms have faced with some problems.