Doğu Karadeniz bölgesi yaylalarında eko turizm olanaklarının araştırılması ve kentsel bölgesel ekonomiye olan etkileri
Searching for eco tourism possibilities and it's effects on urban and regional economy in the Eastern Black Sea region's high plateaus
- Tez No: 106477
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞİNASİ AYDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Eko Turizm, Sürdürülebilirlik, Doğa Kaynaklı Turizm, Etki Analizleri, Regresyon Analizleri. VI, Eco Tourism, Sustainabilty, Tourism Based on Nature, Effects Analysis, Regression Analysis. VII
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
ÖZET 1990'h yıllardan itibaren Doğu Karadeniz Bölgesinde var olan doğal potansiyellerin değerlendirilmesine ilişkin alternatif turizm (eko turizm) olanakları araştırılmaktadır. Ancak bu çabalar, çok çeşitli etkenlerden dolayı istenen düzeyde sonuç vermemektedir. Bu çalışmanın amacı, Doğu Karadeniz Bölgesi yaylalarında var olan doğal potansiyellere dayalı olarak eko turizm olanaklarını araştırmak ve mevcut turizm talebinin il ve bölge ekonomisine olan etkilerini ortaya koymaktır. Elde edilen veriler, kurulan modelde istatistiksel analiz yöntemleriyle sınanmış ve ekonometrik analizler yapılmıştır. Birinci bölümde, turizme ilişkin temel kavramlar verilmiş, Türkiye'nin Avrupa ve Dünya' daki yeri tartışılarak ülke potansiyelleri değerlendirilmiştir. Ayrıca literatürde turizm planlamasında kullanılan yaklaşım ve yöntemler ele alınmıştır. İkinci bölümde araştırma alanının sınırlarının ve uygulanan çalışma yönteminin tanıtımı yapılmıştır. Üçüncü bölümde bulgular ortaya konmuş ve araştırma alanına yönelik görsel ve sayısal bulguların yorumları ve sonuçları tartışılmıştır. Dördüncü bölümde sürdürülebilirlik bağlamında bölgeye özgü turizmin gelişmesi ve kentsel/bölgesel ekonomiye olan olumlu etkilerini artırmak için yapılması gerekenlere ilişkin öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Searching for Eco Tourism Possibilites and It's Effects on Urban and Regional Economy in The Eastern Black Sea Region's High Plateaus The possibilites of alternative tourism (eco tourism) related to the evaluation of available natural potentials in Eastern Black Sea Region have been being investigated since 1990's. However, these efforts have not resulted in the desired level due to a great variety of factors. The objective of this study is to investigate the possibilities of eco tourism based on available natural potentials in the high plateaus of Eastern Black Sea Region and to indicate the effects of available demand for tourism on the urban/regional economy. The data obtained have been tested by means of the methods of statistical analysis in the model established, and econometric analyses have been carried out. In the first section, basic concepts related to tourism have been given, and the potentials of the country have been evaluated with the discussion of the place of Turkey in Europe and in the world. Furthermore, the approaches and methods used in tourism planning have been studied in the literature. In the second section, the introduction of the boundaries of research field altered and the method of study used has been made. In the third section, findings related to the region of research have been presented and the interpretations of visual and numerical data based on the field of research have been made. In the fourth section, the suggestions concerned with the things which are required in order to develop the tourism peculiar to the region within the context of sustainability an to increase its positive effects on the urban/regional economy have been presented.