Sapsız meşe (quercus petraea subsp, iberica) nin bazı tohum ve fidan özellikleri üzerine araştırmalar
Investigations on some seeds and seedling characteristic of sessile oak (quercus petraea subsp. iberica)
  1. Tez No: 106500
  2. Yazar: OSMAN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sapsız meşe, tohum, soğuk saklama, soğuk katlama, fidan V
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Bu çalışmada, sapsız meşe (Quercus petraea subsp. îbericd) tohumlan ve bu tohumlardan elde edilen 1+0 yaşındaki fidanlar kullanılmıştır. Araştırma kapsamında Aralık 1999 tarihinde ekilen tohumlar, öncelikle büyük boyutlu (kalın) ve küçük boyutlu (ince) olmak üzere iki farklı tohum tipine ayrılarak, her tipe ait tohum boyutları ve 1000 tane ağırlıkları belirlenmiştir. Ekim işlemi bittikten sonra ikinci kez tohum toplanmış ve ardından soğuk saklama (±4°C), soğuk saklama+soğuk katlama ve soğuk katlama işlemlerinin etkileri araştırılmıştır. Bunun için tohumlar üç ay bu ortamlarda bekletilmiştir. Saklanan tohumlar başlangıçta yapıldığı gibi iki farklı tohum tipine ayrılmamıştır. Saklama sonunda yaşayan tohumlar Nisan 2000 başlangıcında 0-200 m yükselti kademesine serpme ekimi yöntemiyle ekilmişlerdir. İki farklı tohum tipine ayrılan tohumların hepsi Aralık 1999 tarihinde Değirmendere Havzası kapsamında 0-200 m, 200-400 m, 400-800 m, 800-1200 m yükselti kademelerine çizgi ekimi yöntemiyle ekilmişlerdir. Sapsız meşe palamutları toplanır toplanmaz hemen ekilebilir veya saklanması gerekiyorsa da katlamaya alınmalıdır. Soğuk katlama işlemi 120 güne kadar uygulanabilir. 1+0 yaşında ekim parsellerinden sökülen fidanlar KTÜ Orman Fakültesi Serasına getirilmiştir. Burada çeşitli ölçümlere tabi tutulan fidanlar incelenerek bazı veriler elde edilmiştir. Örneğin; fidan kalite sınıflaması kapsamında, fidan boyu bakımından fidanlar genelde IH. sınıf İken kök boğazı çapı bakımından ise fidanlar genelde I. sınıf çıkmışlardır. Çalışmanın sonucunda; en iyi özelliklerin genelde 0-200 m yükselti kademesinde olduğu, yükselti arttıkça gelişmenin olumsuz yönde etkilendiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigations On Some Seeds And Seedling Characteristics Of Sessile Oak (Quercus petraea subsp. iberica). In this study, Sessile oak seeds and 1+0 aged seedlings were used. In the scope of this study, firstly, Sessile oak seeds were categorized into two different seed types according to the sizes, such as and small sized seeds. After that, Seed dimensions and weights of 1000 seeds were determined. After planting operations finished, seeds were collected again. Then the effects of; 1- cold storeging (±4°C), 2- cold storeging+cold stratification and 3- cold stratification processes were determined. In order to do that, seeds were kept on these enviroments for three months. These seeds were not categorized into two seed types as did begining of the study. The seeds remained healthy after the storeging were sown through full seeding method in the early April of 2000. All seeds were sown by furrows seeding, at 0-200 m, 200-400 m, 400-800 m and 800-1200 m altitudinal zones in Değirmendere river basin in December 1999. Sessile oak seeds should be sown just after the collaction or before cold storeging, the stratification processes of 1 and 3 must be done. The cold stratification processes can be done by 120 days. 1+0 aged seedlings uprosted from seedling block were mowed to KTÜ Forestry Faculty's greenhouse. On these seedlings, various assesments were made and some findings were reached. For instance; in seedling quality classifying, according to the seedling height nearly all seedling included into IH. class, but in view of root diameter at the soil surface seedlings were in I. class. Generally, Among seedling groups raised at different altitude zones, 0-200 m group has the best specifications, it was observed that the seedling site gets higher, the fertility have been affected in a negative manner. Key-words: Sessile oak, seed, cold storeging, cold stratification, seddling. VI