Geri Dön

Müfredat Laboratuvar Okulları'nın fen eğitimi açısından değerlendirilmesi

The Evaluation of Curriculum Laboratory Schools from the view point of science education

  1. Tez No: 106783
  2. Yazar: CEM GÜREL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHSİN HESAPÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 248

Özet

XXV ÖZET Araştırmanın amacı öğrenci, öğretmen ve yöneticilere, Müfredat Laboratuvar Okulları(MLO)'nı fen eğitimi açısından değerlendirtmektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli (Survey) kullanılmıştır. İstanbul ili sınırları içinde bulunan lise bazında Müfredat Laboratuvar Okulları'nda okuyan öğrenciler ile bu okullarda görev yapan öğretmen ve yöneticiler araştırma evrenini oluşturmuştur. Öğrencilerin, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin MLO'nı öğretim stratejileri, ders araç gereçleri ve okul yönetimi açısından getirdiği yenilikleri fen eğitimi boyutunda değerlendirmeleri betimlenmeye çalışılmış ve bu hususların öğrencilerin, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin çeşitli özellikleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığı da ilişkisel olarak araştırılmıştır. Örneklemi, toplam dokuz lise, 316 öğrenci 18 öğretmen ve 20 yönetici oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan araçlar ilgili literatürden faydalanılarak ve uzman görüşü alınarak araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan program değerlendirme anketi; öğrenci, öğretmen ve yönetici için ayrı ayrı bireyi tanıma çizelgesi; öğrenci öğretmen ve yönetici formları şeklinde oluşturulmuştur. Araştırmanın amaçları doğrultusunda, frekans ve yüzde dağılımları ile t-testi ve varyans analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin MLO modelini değerlendirmelerinde kararsız bir tutum sergiledikleri görülmüştür. Öğrencilerin uygulanan program hakkında yeterince bilgilendirilmedikleri ve bu yüzden programı tam algılayamadıkları ortaya çıkmıştır. Yöneticiler ise MLO modelinin değerlendirilmesinde beklenen bir sonuç olarak, büyük bir oran ile olumlu görüş bildirmişlerdir. Fakat bu veriye temkinle yaklaşılmalıdır. Çünkü yönetici pozisyonundaki kişilerin bazı sebeplerden dolayı biraz yanlı davrandıkları, görüşlerinde samimi olmadıkları düşünülmektedir.XXVI Sonuç olarak, MLO modelinin uygulama aşamasında önemli eksikliklerinin olduğu görülmüştür. Teoride uygun gözüken bu modelin uygulanmasında gerek Türk eğitim sisteminin olumsuzlukları gerekse ekonomik koşulların olumsuz etkilerinin önemli rol oynadığı ortaya çıkmaktadır.

Özet (Çeviri)

XXVII ABSTRACT The main aim of the study is to investigate how teachers, students and administrators evaluate the changes in science education brought forward by the laboratory schools. Survey is the primary method of data collection. The students, teachers and administrators in Ministry of Education (MEB) dependent schools which are currently applying various projects of laboratory schools comprise the population of the study. The sample includes 316 students, 18 teachers and 20 school administrators in nine different lycees in Istanbul. A program evaluation questionnaire which was developed by the researcher himself has two parts. The first part include questions about the respondents' demographic characteristics. The second part is about the program evaluation which include questions that investigate whether the program fulfills its original aims. The frequency & percentage distributions, The T test and one way ANOVA are the statistical techniques used in reporting the results. The findings of the study suggested that the students seemed to have an indecisive attitude in their evaluation of laboratory schools model. It was observed that the reason for this is that the students were not informed sufficiently about the program by the school administrators. Administrators, as expected originally, generally expressed positive attitudes towards the program. Nevertheless, this finding needs to be approached with caution, mainly because they may be biased and, hence insincere in responding the questions because of the possible bureaucratic pressures. In conclusion, it can be argued that the program has important deficiencies in its application. It was found out that the theoretical appropriateness of the program could not have been transferred to the Turkish educational practice adequately, because possibly of the negative aspects of the educational system and the current financial conditions in Türkiye.

Benzer Tezler

  1. Bilgisayar destekli eğitimde rol alan formatör öğretmenlerin görevlerini gerçekleştirme düzeylerine ve BDE uygulamalarına ilişkin görüşleri

    Perspectives of computer coordinators on the level of realization of their duties and computer assisted education applications

    AYTEN MEMMEDOVA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    Eğitim ve ÖğretimHacettepe Üniversitesi

    DR. SÜLEYMAN SADİ SEFEROĞLU

  2. Dokuzuncu sınıf biyoloji dersindeki laboratuvar etkinlikleri (Balıkesir örneği)

    Laboratory activities in biology lessons of ninth grade (a sample of Balıkesir)

    SEHER ÖZEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    BiyolojiBalıkesir Üniversitesi

    Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. OSMAN YILDIRIM

  3. Fen ve teknoloji öğretim programında yer alan deney ve etkinliklerin uygulanabilirliğine ilişkin öğretmen görüşleri

    The view of teachers about applicability of activities and experiments found in science and technology curriculum

    ELİF KARAKOLCU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Eğitim ve ÖğretimKaradeniz Teknik Üniversitesi

    İlköğretim Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HALUK ÖZMEN

  4. Müfredat Laboratuvar Okulları Projesi'nin işleyişinin değerlendirilmesi

    The Appreciation of Curriculum Laboratory Schools working

    HÜRSEYİT ÖZTÜRK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    Eğitim ve ÖğretimBalıkesir Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NEVİN SAYLAN

  5. Müfredat laboratuvar okulları denetim esaslarının uygulama düzeyinin değerlendirilmesi (Diyarbakır ili örneği)

    An Assessment of the actualization level of supervisory principles implemented in the curriculum laboratory schools (the case of Diyarbakır province)

    HASAN YÜKSEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    Eğitim ve ÖğretimHacettepe Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. BERRİN BURGAZ