Çağdaş sanat yapıtının rastlantısal ve deneysel süreci
An Accidental and experimental process of contemporary art object
- Tez No: 107005
- Danışmanlar: Y.DOÇ. HAYRİYE BAŞARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Yapıt, Rastlantı, Deneysellik, Yapıtın Oluşum Süreci, Uygulama, Contemporary Art, Art Object, Accidental, Experimental, Creation of Art Object, Application
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
n ÖZET ÇAĞDAŞ SANAT YAPITININ RASTLANTISAL VE DENEYSEL SÜRECİ Zafer GÜNGEN Resim Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans Danışman :Yrd.Doç.Hayriy e BASARA Ağustos 2001, 98 Sayfa Çağdaş sanat, sanatçı ve yapıt için her zaman etkin durumdaki tüm kavramları araştırma konusu yapar. Bu kavramlardan önemli diyebileceğimiz iki örnek ise rastlantı ve deneyselliktir. Bu kavramların yapıta yansıma dereceleri ise ayn bir önem taşımaktadır. Bir sanatçı ve bir eğitimci olarak çağdaş sanatın bu önermelerini incelemek kaçınılmazdır. Çalışmanın birinci bölümü, çalışmanın amacı, önemi, kapsamı, yöntemi ve kısıtlamalardan oluşmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, çağdaş sanatın bu gün ne olduğu sorusunu cevaplayabilmek için, Batı ve Türk sanatının 20.yy'daki gelişim ve değişim süreci incelenmiştir. Bunu takip eden iki ayn inceleme ile Batı ve Türk sanatının çağdaşlaşma süreci betimlenmiştir. Bu iki sanatsal alandaki farklılıklar ortaya koyulmuştur. Üçüncü bölümde ise oluşturulan yaklaşım önerisi, çağdaş sanat yapıtma bakış sistemleri açısından konuya temel bir kapsam sunmaktadır. Konunun temel varsayımları açıklanmış ve bunların birbirleriyle olan ilişkileri incelenmiştir. Bu bölümde yapıtın oluşum sürecine dair göz önünde bulundurulan saptamalar açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise, ikinci ve üçüncü bölümlerde ortaya konan saptamalar ışığında Batı ve Türk sanatından ikişer örnek sanatçı incelemesi yapılmıştır. Ayrıca proje kapsamındaki uygulama çalışmalarının bir analizi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT AN ACCIDENTAL AND EXPERIMENTAL PROCESS OF CONTEMPORARY ART OBJECT Zafer GÜNGEN Painting Department, Master Of Art Supervisor: Yrd.Doç.Hayriye BASARA August 2001, 98 Pages All concepts in effective line on art and artist have been the subjects in contemporary art. The most important concepts are the beauty and the wholeness of creating art object. In this process the accidental form and elaborated form are always discussed. The reflection of those concepts to works of art reveals another important issue. Which discussed all the time. As an artist and also as art educator. Three found my self to responsible for investigating this two concepts through the contemporary art. The first part, covers the aim, the importance, the content and the method of the study. In the second part, the development of 20th century to Turkish and Western art has been examined for define to question of what is the contemporary art to day. Through this it is aimed to drive conclusion about relation and the difference between two artistic areas in different counties. In the third part, it is tried to bring a basic frame to contemporary art. With in the boundary of this essay. Also in this part the creative process of art was examined in the work of contemporary art through the chosen samples. The fourth part was speared for special experimental study. This context, two Western artist's works, and two Turkish artist's works were chosen to examined in terms of the process and product. As a result my own artistic creative process comperasing with some contemporary artists' and the reflection some effects of for an artists on my own work have been analysed in term of the concepts; accidentality or experimentality.