Çevre muhasebesi ve çevresel maliyetlerin üretim maliyetlerine etkileri üzerine bir araştırma
Environmental accounting and a research about the effects of the environmental costs to the production costs
- Tez No: 107006
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ÖZBİRECİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Environmental Accounting, Environmental Costs, Sustainable Development, Utilizing of Environmental Effect, Environment Friendly Product
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
IV ÖZET ÇEVRE MUHASEBESİ VE ÇEVRESEL MALİYETLERİN ÜRETİM MALİYETLERİNE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Zeynep MELEK İstetme Anabilim Dalı Yüksek Lisans Danışman; Yrd.Doç.Dr.Mebmet ÖZBİRECİKLİ EyHU 2001, 78 Sayfa Çevre sonmlannm başlangıcı çok eski yıllara dayanmasına ragmen, çevreye olan duyarlılığının gelişmesi son yılların ürünüdürMirasçısı olduğu doğal ya da üretilmiş çevreden bağış olarak aldığı maddi ve entelektüel ne varsa yerine koyan yol diye tanımlanan“Sürdürülebilir Kalkınma Modeli”işletmeler tarafından giderek artan bir hızla benimsenmektedir. Toplumun ihtiyaçlarım karşılamak için mal ve hizmet üreten işletmeler, doğal kaynaklan üretim girdisi olarak kullanmakta, bunun karşılığında kirlilik sorunu yaratan çeşitli atıklar bırakmaktadırlar. Sanayileşmenin çevreye daha fazla zarar vermesi, insanın bu zararı önleme çabalarım artırmıştır. Çeşitli bilim dallan bu zararı tanımlamaya ve gözler önüne sermeye çalışmışlardır. Muhasebe bilimi de“Sosyal Sorumluluk”kavramı gereği işletmelerin çevreye verdikleri zararları kamuoyuna bildirmek amacıyla çevreye yönelik çalışmalar yapmaya başlamıştır. Bu çalışmalar sonucu“çevre muhasebesi”(yeşil muhasebe) kavramı gündeme gelmiştir Çalışmada, klasik muhasebe alanında yeni bir yaklaşıma sahip olan çevre muhasebesi kavramı açıklanarak çevresel maliyetlerin işletmelerin maliyet yapılatma etkileri bir holding üzerinde yapılan araştırma ile tespit edilmeye çalışılmaktadır. Anahtar Kelimeler : Çevre Muhasebesi, Çevresel Maliyetler, Sürdürülebilir Kalkınma Modeli, Çevre Etki Değerlendirmesi, Çevre Dostu Mamul.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENVIRONMENTAL ACCOUNTING AND A RESEARCH ABOUT THE EFFECTS OFOHE ENVIRONMENTAL COSTS TO THE PRODUCTION COSTS Zeynep MELEK Business Department, Master Of Science Supervisor: Yi tLDoç.Dr.Mduuct ÖZBÎRECİKLt September 2001, 78 Pages Although the environmental issues go back to the old years, it is seen that the importance given to the environmental sensibility has been increased during the last years. Sustainable Development, which means one that replaces whatever it takes from its inherited natural and produced environment, its material and intellectual endowment, has been rapidly accepted by the companies. The companies that produce goods and service inorder to supply the necessities of a society have been using the natural resources as product input so various waste that causes threatening pollution has been left on earth in return. Increasing industrial damage on environment, takes an important place in all sciences. All branches present significant efforts to show the need for prevention of those negative affects. As a social science,“accounting”also started to study on this subject and consantrated its efforts especially on declerating the affects to public with the base of“Social responsibility principle”. In this way,“environmenal accounting”(green accounting) concept took form. In this study, environmental accounting (green accounting) concept which has a new meaning in the area of the classic accounting thinking is being presented. Besides this, a research study trying to present effects of environmental costs on a film's cost structure has been made.