İnternet aracılığıyla yapılan bireysel bankacılık ve Türkiye'deki uygulamalar: Antakya ölçeğinde internet bankacılığı uygulamaları üzerine bir çalışma
Internet banking it's applications: A study on internet banking in Antakya
- Tez No: 107008
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ÖZBİRECİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnternet Bankacılığı, Bireysel Bankacılık, Bankacılık Sektörü, Dağıtım Kanalı, Finansal Yapı, Internet Banking, Banking Sector, Financial System, Distribution Channel, Retail Banking
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
IV İNTERNET ARACILIĞIYLA YAPILAN BİREYSEL BANKACILIK İŞLEMLERİ VE TÜRKİYE'DEKİ UYGULAMALAR Antakya Ölçeğinde İnternet Bankacılığı Uygulamaları Üzerine Bir Çalışma Nihat ÖZT0RK İşletme Anabilim Dalı Yüksek Lisansı Danışman : Y JDoç.Dr. Mehmet ÖZBİREÖKLİ Temmuz 2001, 124 Sayfa ÖZET VE ANAHTAR KELİMELER Türkiye'de, son yıllarda mali yapıda yaşanan değişimler göstermektedir ki bankacılık sektörü ülkenin çatısını oluşturmaktadır. Gelişen ekonomi ile birlikte bankacılık sektöründe bireysel bankacılık faaliyetleri önem kazanmaya başlamıştır. Bankacılık sektöründe bireysel bankacılık pazarının tüketicilere ulaştırılması yollarından biri de internettir. İnternet bankacılığı, bireysel ve ticari tüm bankacılık işlemlerinin, bankaların internet üzerinden şube dışı hizmetlerin sunulduğu alternatif dağıtım kanalı olarak tanımlanabilir. İnternet bankacılığının banka ve tüketiciler açısından maliyetlerin düşmesi, müşteri memnuniyeti ve bilgilerin etkinleştirilmesi gibi yararlan dolayısıyla dağıtım kanalı olarak gelişme potansiyeli vardır. Bu çalışma da Antakya ölçeğinde internet bankacılığımn geleceği, bankacılık sektörü ve mali yapıları açısından incelenmiştir. Böylelikle internet teloıolojileriniıı bu sektöre nasıl bir açılım sağladığı görülmeye çalışılmıştır. İnternet bankacılığımn diğer dağıtım kanalları arasındaki yeri de incelenmiştir. Çalışma ile, bankalar, internet bankacılığına girmiş olsalar da halen sonuçlarının alınmadığı ve tüketici alışkanlıklarında belirleyici etki yaratmadığı görülmüştür. Genel olarak, bu çalışmayla internet bankacılığının daha gelişme aşamasında olduğu gözlenmiştir. İnternet bankacılığı açısından yapılması gereken teknolojik, yasal ve yönetimsel gereklerin olduğu göze çarpmaktadır. Alanın yeni olması dolayısıyla yapılan araştırmaların gelişmelerin gerisinde kalması yapılan bu araştırma İle internet bankacılığı alanıyla ilgili yapılacak çalışmaların önünü açacaktır.
Özet (Çeviri)
INTERNET BANKING IT'S APPLICATIONS A STUDY ON INTERNET BANKING IN ANTAKYA Nihat ÖZTÛRK Business Department, Master Of Science Supervisor : ¥.Doç.Dr. Mehmet ÖZBİRECİKLİ Jaly 2001, 124 Pages ABSTRACT AND KEYWORDS Nowadays, changes of financial structure in Turkey shows that Banking Sector constitutes a frame of economy of country. With developing economy facilities of individual banking is increasing an importance in banking sector. Internet is a new way that banks reach to their customers as a market segment of retail banking. Internet banking can be defined as an alternative distribution channel that banks offer their retail and business banking transactions from internet without their branches. Internet banking has developing potentials as a distribution channel in a point of banks and consumers because of lower cost structure, satisfied consumer and effective uses of knowledge and data. In this study, future of internet banking was examined the view of banking sector and their financial structure in the scale of Antakya. Thus, technology of internet was managed to be seen how to be benefit to mis sector. The position of internet banking was also examined among other distribution channel. With this study, although banks have access to internet banking, at present they have not taken any results and costumer behavior have not determined by internet banking yet. Generally speaking, the work showed that internet banking is in developing stage. Consequently, the point of internet banking technologies, legal system and managerial requirements should be done. While existing studies are behind of such a developments because of area being new, the study can lead to new studies in the area of internet banking.