Kahraman Maraş merkez ağzı
Kahraman Maraş central dialect
  1. Tez No: 107009
  2. Yazar: MİNE KILIÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NASRULLAH ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kahraman Maraş, Ağız, Uluslar Arası Fonetik Alfabe, Görevsel Sesbilim, Biçimbilim, Kahraman Maraş, Dialect, International Phonetic Alphabet, Phonology, Morphology VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMAN MARAŞ MERKEZ AĞZI Mine KILIÇ KSU SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANA BİLİM DALI DANIŞMAN: Yard. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOY Yıl: 2001, Sayfa: 160 Jüri Yard. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOY Doç. Dr. Ahmet EYİCİL Yard. Doç. Dr. Mevlut ERDEM Bu tezde, Anadolu ağızları içinde yeteri kadar araştırılmamış olan Kahraman Maraş Merkez ağzının, görevsel sesbilim ve biçimbilim özelliklerini araştırdık. Materyal olarak, ağız özelliklerini koruyan dördü erkek, beşi kadın, dokuz kişiden konuşma kaydı yaptık. Bunun yanı sıra, bu ağzın doğal kullanıcısı olarak kendi deneyimlerimizden ve bölge ağzı ile ilgilenen mahalli araştırmacılardan yararlandık. Konuşma kayıtlarının transkripsiyonunda, daha önceki ağız çalışmalardan farklı olarak, Uluslar Arası Fonetik Alfabe sembollerini kullandık. Elde ettiğimiz verileri değerlendirdiğimizde, Kahraman Maraş Merkez ağzına ait ünlü ve ünsüz ses dağarcığının, İstanbul ağzından sadece kapalı e ve sağır n mevcudiyeti ile ayrıldığını, esas önemli farklılığın ses olaylarından ve biçimbilim özelliklerinden kaynaklandığını gördük.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA THESIS KAHRAMAN MARAŞ CENTRAL DIALECT Mine KILIÇ KSU INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES DEPARTMENT OF TURKISH LANGUAGE AND LITERATURE SUPERVISOR: Ass. Prof. Dr. Nasrullah ÖZSOY Year: 2001, Pages: 160 Jury : Ass. Prof. Dr. Nasrullah ÖZSOY : Assoc. Prof. Dr. Ahmet EYİCİL : Ass. Prof. Dr. Mevlut ERDEM In this thesis, we investigated phonology and morphology of Kahraman Maraş central dialect that has been neglected by linguists in comparison to other Anatolian dialects and thus has not been sufficiently researched. We recorded spontaneous speeches of nine people (four males, five females) in dialogue situation, as our material. We used International Phonetic Alphabet for transcription of the collected speech material, as being different from previous studies. Also, we benefited from our knowledge as a native speaker of this dialect and from local researchers who were interested in Kahraman Maraş central dialect and folklore. When the materials were evaluated, we observed that the vowel and consonant inventory of Kahraman Maraş central dialect was different from Istanbul dialect only by the presence of close e and velar n, and that the most important differences between the two dialects originated from phonological phenomena and morphological properties.