Negotiating tradition, modernity and identity in consumer space: A study of a shopping mall and revived coffeehouse
Tüketici mekanında gelenek, modernite ve kimliklerin ele alınışı: Bir alışveriş merkezi ve yeniden canlandırılmış kahvehane üzerine çalışma
- Tez No: 107062
- Danışmanlar: DR. FABİAN CSABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketim Mekanlari, Gelenekler, Modernite, Alışveriş Merkezleri, Kapalıçarşı, Kahvehaneler, Yeniden Canlandırılmış Kahvehaneler IV, Consumption, Consumption Spaces, Traditions, Modernity, Shopping Malls, Kapalicarsi, Coffeehouses, Revived Coffeehouses iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET TÜKETİCİ MEKANINDA GELENEK, MODERNITE VE KİMLİKLERİN ELE ALINIŞI: BİR ALIŞVERİŞ MERKEZİ VE YENİDEN CANLANDIRILMIŞ KAHVEHANE ÜZERİNE ÇALIŞMA Tokman, Aslı Master, İşletme Fakültesi Tez Yöneticisi: Dr. Fabian Faurholt Csaba Eylül 2001 Bu tezde son yıllarda bilhassa genç, şehirli ve modern tüketiciler arasında çok popüler olmaya başlayan ancak aynı zamanda da Osmanlı kültüründe başarılı örnekleri bulunan iki sosyal, ticari, ve kültürel alanın; alışveriş merkezleri ve kahvehanelerin (yeniden canlandırılmış) tüketimine verilen anlamlar bulunmaya çalışılmıştır. Tüketiciler ve pazarlamacılarla yapılan etnografik araştırmanın bulgularını gelenek ve modernite açısından ele alabilmek için, öncelikle bu iki alanın geçmişteki örnekleri olarak Kapalıçarşı ve kahvehaneler incelenmiştir. Etnografik araştırma sonucunda bu tüketicilerin her iki alanda yaptıkları tüketimden çıkardıktan anlamlar bulunmuş ve bu alanlarda hem geleneklerin hem de modernitelerin tüketilebildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEGOTIATING TRADITION, MODERNITY AND IDENTITY IN CONSUMER SPACE: A STUDY OF A SHOPPING MALL AND REVrVED COFFEEHOUSE Tokman, Asli Msc, Department of Management Supervisor: Dr. Fabian Faurholt Csaba September 2001 This thesis explores the meanings consumers give to consuming two social, commercial, and cultural spaces that have predecessors in the Ottomans and that recently have become very popular among young urban modern consumers: the shopping mall and the revived coffeehouse. The predecessors of these two spaces are the covered bazaars and the coffeehouses and the history of these spaces have also been investigated to be able to refer on aspects of traditions and modernity that could be revealed in the research. The ethnographical research on young urban and modern consumers of Akmerkez shopping mall and Misir“revived nargile coffeehouse”has revealed the meanings consumers give to consuming both traditions and modernity in these spaces.