Hemşire hasta ilişkilerinde iletişim problemi ve nedenleri hakkında hemşire görüşleri Ç.Ü. Balcalı Hastanesi
The Opinions of the nurses working at Çukurova University's balcalı Hospital about the causes of the problems encountered in communication with patients
  1. Tez No: 107440
  2. Yazar: NESRİN EVREN BALIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN KILBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire hasta ilişkisi, hemşirelikte iletişim, hemşire hasta ilişkisinde iletişim engelleri
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı Ç.Ü. Balcalı Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin hastalarla ilişkilerinde yaşadıkları iletişim problemlerinin nedenleri hakkında görüş, öneri ve beklentilerini belirlemektir. Bu amaçla veri toplama aracı olarak anket geliştirilmiştir. Araştırmamn çalışma grubunu Ç.Ü. Balcalı Hastanesi'nde görevli 464 hemşireden rastlantısal olarak seçilmiş 145 hemşire (%3 1 'oranında) oluşturmaktadır. Verilerin çözümlenmesinde Ki2 testi uygulanmıştır. Sonuç olarak, hemşireler hastalarla ilişkilerinde iletişimlerinin genelde olumlu düzeyde olduğunu ifade etmişlerdir. Bulgulara baktığımızda hemşirelerin hastalara karşı genel tavır ve yaklaşmıları ile bireysel özellikleri arasında farklılıklar bulunduğu görülmüştür. Hemşire hasta ilişkisinde iletişimi engelleyen etkenlerin başında kliniklerin fazla kalabalık olması ve bu durumun neden olduğu etkenler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This descriptive study is aimed to determine the opinions, suggestions and expextations of the nurses working at Çukurova University's Balcali Hospital about the causes of the problems encountered by them during their communication with patients. The resarch population is compused of the hospital in Yüreğir and Seyhan, Adana during the tear of 2000-2001. To collect data instrument were devolepment by the resarcher. The study group is random consisted of 145 (31.3 %) of 464 nurses working at Çukurova University's Balcali Hospital. The analyses were performed by chi-square tests. The analyses revealed that the communications were generally positive the opinion of the nurses, in contrast to the difference between the attitudes and the approach of the nurses towards patients and their personal properties. The most prominent factors impeding the communication between nurses and patients were the crowdness of the clinics and its consequences. Key-words: Nurse-patient relationship, communication in nursery, communication obstacles at nurse-patient relations.