Bekir Sıtkı Kunt'un öykücülüğü
Bekir Sıtkı Kunt's narration
- Tez No: 107463
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEDRİ AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bekir Sıtkı Kunt, Bekir Sıtkı, öykü, anlatı, edebiyat, Türk kısa öykücülüğü, Bekir Sıtkı Kunt, Bekir Sıtkı, Literature, Narration, Story
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Bu çalışma, Bekir Sıtkı Kunt'un Türk öykü edebiyatındaki yerini belirlemek amacındadır. Çalışmamız, Türk öykü edebiyatının gelişiminin aktarılmasıyla başlamaktadır. Böylece Bekir Sıtkı'nın buna katkıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bekir Sıtkı Kunt, yazı hayatına 1925'te başlamıştır. Sanatçı, 1930'dan sonra öykü yazmaya yönelmiştir. Beş öykü kitabında ve süreli yayınlarda toplam altmış dört öyküsü vardır. Bu öykülerin çoğu kısa olay öyküsü özelliği gösterir. Bekir Sıtkı'nın öykü tekniğinden çok içeriğe önem vermiştir. Bekir Sıtkı'nın öykülerinde 1930 sonrası Türk toplumunun geniş bir panoraması ortaya konulmuştur. İyi bir gözleme dayandığı belli olan öykülerde ekonomik sorunların bireyler ve toplumda oluşturduğu yozlaşma dile getirilmiştir. Onun kişileri toplumda sıkça görebileceğimiz orta sınıfa mensup insanlardan seçilmiştir. Ön planda erkeklerin olduğu öykülerde kadınlara daha az yer verilmiştir. Bekir Sıtkı'nın anlatıcıları çoğu zaman taraflı bir tutuma sahiptir. Öykülerin genellikle olimpik olan anlatıcısı, kahramanlarla ilgili ayrıntılı bilgiler verir. Halkın beğenilerine önem veren sanatçı, sade bir dil kullanmıştır. Öykülerinde konuşma dilinin özelliklerini yansıtmaya çalışmıştır. Bekir Sıtkı Kunt, Türk öykü edebiyatında 1930 sonrasındaki öykü yazarları arasında önemli bir yere sahiptir. Cumhuriyet dönemi öykü yazarlarının öncülerinden biridir. Bu tez, böylece Bekir Sıtkı Kunt'un Türk öykü edebiyatına olan katkılarını ortaya koymaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the main object is to determine Bekir Sitki Kunt' s place in Turkish Literature. Our study starts by conveying the survey of the Turkish narration. In this way, Kunt' s contributions will be searched in Turkish Literature. Kunt began his writing profession in 1925 after 1930 he started to write short stories. Kunt has sixty-four short stories in his five works and various periodicals. Most of these stories have short story technique. Kunt considered the content rather than technique in his style. In these stories are illustrated a large panorama of Turkish Society after 1930/ in general these stories built on real observation and have conveyed that the economic problems cause of the degeneration on the society and person. Characters of the stories have been chooses middle-class people whom we could meet easily in the Society. Kunt created male characters rather than female in his stories. Kunt' s narration have usually are aspect. The narrator gives all details about the main character in these stories. Kunt, considering the public pretence, wrote his stories with daily language at the same time, he tried to show of spoken language in his works. Kunt is one of the notable novelist in Turkish Literature after 1930. In this thesis, Kunt' s contributions have been tried to determine in Turkish Literature.