Hentbolcularda anaerobik güç ve kapasite ile vücut kompozisyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi
An Investigation of the relationship between peak anaerobic power-capasity and body composition
  1. Tez No: 107553
  2. Yazar: MURAT BİLGE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FEHMİ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Wingate Bisiklet Testi, Anaerobik Güç, Anaerobik Kapasite, Vücut Kompozisyonu, Wingate Bike Test, Anaerobic Power, Anaerobic Capacity, Body Composition
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 849
Özet
38 ÖZET Hentbolcularda An aerobik Güç ve Kapasite ile Vücut Kompozisyonu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Ön araştırma, 2000-2001 Türkiye Deplasmanlı Erkekler Hentbol Ligleri'nde oynayan oyuncular üzerinde, son araştırma da Türk Erkek Hentbol Milli Takımı oyuncuları üzerinde maksimal anaerobik güç ve kapasite ile vücut kompoziyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Ön araştırmada 3-15 ( Aritmetik Ortalama - 8,72 ± 3,52) yıldır antrene edilen, 1 8-27 (AO = 21,39 + 2,65) yaşlarında 1 8 erkek hentbolcudan gerekli ölçümler alınmıştır. Ön araştırmadaki Wingate testi sonucunda, maksimal anaerobik güç ortalaması 8,88 ±1,13 W/kg, anaerobik kapasite ortalaması 7,26 ±,82 W/kg, vücut yağ yüzdesi ortalaması da % 10,48 ± 5,92 olarak tespit edilmiştir. Ön araştırmada maksimal anaerobik güç ile vücut yağ yüzdesi arasındaki (r = -,47 ) ve anaerobik kapasite ile yine vücut yağ yüzdesi arasındaki ( r = -,56 ) ilişki, yapılan çoklu korelasyon sonucunda anlamlı çıkmıştır. Yapılan regresyon analizinde, p=,05 düzeyinde anlamlı olmamakla birlikte, AnC ve AnP değişkenlerinin birlikte, vücut yağ yüzde değerlerinde gözlenen toplam varyansın % 32' sini açıkladığı saptanmıştır. Denenceler,01 ve,05 düzeyinde test edilmiştir. Son araştırmada 7-23 ( AO = 14,28 ± 4,14) yıldır antrene edilen, 20-34 (AO = 26,48 ± 3,98) yaşlarında 25 milli hentbolcudan gerekli ölçümler alınmıştır. Son araştırmadaki Wingate testi sonucunda, maksimal anaerobik güç ortalaması 8,73 ±1,15 W/kg, anaerobik kapasite ortalaması 7,43±,80 W/kg, vücut yağ yüzdesi ortalaması da % 1 1,30 ± 3,98 olarak tespit edilmiştir.39 Son araştırmada maksimal anaerobik güç ile vücut yağ yüzdesi arasındaki (r = -,20 ) ve anaerobik kapasite ile yine vücut yağ yüzdesi arasındaki ( r = -,1 1 ) ilişki, yapılan çoklu korelasyon sonucunda anlamlı çıkmamıştır. Denenceler,01 ve,05 düzeyinde test edilmiştir. Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
40 SUMMARY An investigation of the Relationship Between Peak Anaerobic Power-Capacity and Body Composition Pre-research was carried out on male handball players who played in Turkish Handball First Divisions in 2000-2001, also the main research was carried out on National Turkish Male Handball Team players in order to analize the relationship between Peak Anaerobic Power-Capacity and body composition. At the pre-research 18 male handball players were measured who were involved in training 3-15 years ( mean 8,72 ± 3,52) and aged between 18-27 ( mean 21,39 ±2,65). After Wingate Anaerobic Bike Test at the pre-research, the mean of rel Peak AnP was 8,88 ± 1,13 W/kg, rel AnC was 7,26 ±,82 W/kg and percent fat was % 10,48 ±5,92. As a result of bivariate correlation analysis, significant differences were found in the relationship between anaerobic power and percent body fat ( r = -,47) and in the relationship between anaerobic capacity and again percent body fat ( r = -,56). In the regression analysis, it was found that both AnC and AnP predict percent 32 of total variation of the observation in body composition, but this finding was not meaningful at the level of,05. In order to test the significance, the statistical result level was utilized as,01 and,05. At the main research, 25 national handball players, who were involved in training 7-23 years ( 14,28 ± 4,14 ) and aged between 20-34 ( 26,48 ± 3,98) were measured.41 After Wingate Anaerobic Bike Test of main research, the mean of rel Peak AnP was 8,73 ±1,15 W/kg, rel AnC was 7,43 ±,80 W/kg and percent fat was % 11,30 ±3,98. As a result of bivariate correlation analysis of the main research, significant differences were not found in the relationship between anaerobic power and percent body fat ( r = -,20) and in the relationship between anaerobic capacity and again percent body fat ( r = -,1 1). In order to test the significance, the statistical result level was utilized as,01 and,05. The findings of the research were discussed under the light of literature and some suggestions were made.