Spor pazarlamasının kitle iletişim araçları yoluyla kullanımı
Using the sport marketing through the mass media tools
  1. Tez No: 107560
  2. Yazar: ENGİN ALTAN DURUSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DOĞANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sports Marketing, Product, Promotion, Mass Media, Media Research Ml
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET: SPOR PAZARLAMASININ KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI YOLUYLA KULLANIMI Spor Pazarlaması spor tüketicilerinin ihtiyaç ve isteklerini karşılamak amacıyla mal ve hizmet değişim sürecindeki tüm faaliyetlerin düzenlenmesini içermektedir. Spor Pazarlaması iki bölümde incelenebilmektedir. Spor ürünleri ve hizmetlerin pazarlaması, doğrudan spor tüketicilerine ulaştırılması ve endüstriyel ürünlerin ve diğer tüketim ürünlerinin pazarlamasında sporun tanıtım amacıyla kullanılmasıdır. Bunun yanı sıra, iş çevrelerinin spora yatırım yapması ve desteklemesi (sponsorluk), doğrudan ekonomik çıkar sağlamaktan çok saygınlık kazanmak, toplumsal ve kültürel etkinliklerde söz sahibi olmak amacıyla yapılmaktadır. Sporun ve spor ürünlerinin pazarlamasında hedef kitle ile iletişim sağlamak önemli bir yer tutmaktadır. Bu anlamda kitle iletişimi uzmanlaşmış gurupların geniş ve faklılaşmış izleyici guruplarına içerik yaymak üzere teknolojik araçları kullanan kurum ve tekniklerden meydana gelmektedir. Üreticiler ve iş çevreleri, hedef pazarlarını belirlemek ve tanıtımlarının hedef aldıkları tüketici gurupları üzerindeki etkilerini saptamak amacıyla, medya planlama guruptan ve araştırma şirketleri ile işbirliği yapmak zorundadır. Çünkü pazarlamanın önemli bölümlerini oluşturan tanıtımların ve satışların etkili biçimde gerçekleştirilebilmesi aynı zamanda araştırma ve planlama faktörleri ile yakından ilgilidir. Pazarlama alanında satışları artırma ve ürün tanıtımı ve firma imajı oluşturma çabalarında, spor ve spor motiflerinin kullanılmasının olumlu etkileri bulunmaktadır. Özellikle ulusal ve uluslar arası piyasalarda yer edinebilmek ve hedef pazan genişletmek amacıyla çeşitli firmalar spor olaylarını, spor motiflerini kullanmakta ve bu yolla kazançlannda önemli artışlar sağlamakta, ayrıca reklam harcamalanndan önemli miktarlarda tasarruf sağlamaktadır. Bu bağlamda, spor pazarlamasının ve spor pazarlaması tekniklerinin önemi ortaya konmaya çalışılacaktır. Anahtar Sözcükler : Spor Pazarlaması, Reklam, Ürün, Kitle İletişim Araçlan, Medya Araştırmaları XI %?m ^^«mcM-Mxrm kuru uu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USING THE SPORT MARKETING THROUGH THE MASS MEDIA TOOLS Sports marketing includes all of activities designed to meet the needs and wants of sport consumers through goods and service exchange processes. Sport marketing can be examined in two sections ; the marketing of sports products and services directly to consumers of sports and use of sports to advertise the industrial or other consumer products. On the other hand, business professionals investments and support (sponsorships) is not to profit directly but to gain fame and esteem in social and cultural activities. In marketing sport and its products, it is important to communicate with target consumers. In this context, mass communication that professional groups and organizations using for spread on contents appears to be the use of technology and techniques to reach large and different heterogeneous groups. Producers and investors need cooperation and collaboration with the media planning firms and research companies. Because, effective realization of introduction and sales of products, which makes a large part of marketing is closely related to planning and research factors. Constituting imagine efforts on the market place using sport and sport motifs has positive influence on introduction of products increasing sales. Especially located in national or international market places and want to made target market expanding purposes some company's using sport and sport motifs and this ways earnings important increasing had and economized on advertising expenditures. With in this frame, importance of sport marketing and sport marketing techniques will be discussed.