Lösemili olgularda telomeraz enzim aktivitesi
Telomerase enzyme activity in patients with leukemia
- Tez No: 107599
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN VEYSİ GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Telomer, telomeraz aktivitesi, kronik lenfositik lösemi (KLL), akut myeloblastik lösemi (AML), TRAP, ELISA vı, Telomere, telomerase activity, chronic lymphocytic leukemia (CLL), acute myeloblasts leukemia (AML), TRAP, ELISA Vll
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1469
Özet
ÖZET Ökaryotik lineer kromozomların uçlarında yer alan ve tekrarlayan DNA dizileri ile özel proteinlerden oluşan telomerler, kromozom uçlarını yıkıma karşı korurlar. Telomer boyu, telomer proteinleri ile telomeraz enzim kompleksi tarafından kontrol edilir. Telomeraz aktivitesi, fetal ve ergin testisler, fetal ovaryum, tamir gören dokuların çoğalan hücreleri, hematopoietik kök hücreleri, lenfositler, saç folikülleri ve barsak kripta hücreleri dışındaki normal somatik hücrelerde tayin edilememiştir. Bununla birlikte insan malignansilerinin %85'inde (örneğin; hematolojik malignansiler) yüksek telomeraz aktivitesi belirlenmiştir. Bu nedenle telomeraz aktivitesinin, kanser teşhisinde önemli bir marker olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda, 7 kronik lenfositik lösemi (KLL), 7 akut myeloblastik lösemi (AML) hastası ve 7 sağlıklı kişiden elde edilen toplam 21 periferik kan örneğinde telomeraz aktivitesi, TeloTAAGGG Telomerase PCR ELISAPLUS (Roche) kiti kullanılarak tayin edildi. Sonuç olarak; KLL'li hastalarda kontrol grubuna göre düşük, AML'li hastalarda ise kontrol grubuna göre yüksek oranda telomeraz aktivitesi belirlendi. Ancak gruplar arasındaki fark, istatistiksel olarak anlamlı değildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Telomeres, which are located at the ends of eukaryotic linear chromosomes and are comprised of repetitive DNA sequences with special proteins, protect ends of chromosomes against degradation. Telomere lenght is controlled by telomere proteins and telomerase enzyme complex. Telomerase activity is not detectable in somatic cells except for fetal and adult testes, fetal ovary, proliferative cells from renewal tissues, hematopoietic stem cells, lymphocytes, hair follicles and cryptic cells in the intestine. However high telomerase activity had been detected in %85 of human malignancies (i.e. hematologic malignancies). Thus it has thought that telomerase activity is a important marker in the cancer diagnosis. In our study telomerase activity was determined by using TeloTAAGGG Telomerase PCR ELISAPLUS (Roche) kit in total 21 peripheral blood samples collected from 7 chronic lymphocytic leukemia (CLL), 7 acute myeloblasts leukemia (AML) patients and 7 healthy persons. As a result, telomerase actvitiy was low in the CLL patients and high in the AML patients according to control group. But the differences between the groups statistically was not significant.