Ateroskleroz ve inflamasyonda okside LDL antikorlarının ve PMN elastazın marker özelliklerinin incelenmesi
Investigation of oxidized LDL antibodies and PMN elastase in atherosclerosis anf inflammation
  1. Tez No: 107653
  2. Yazar: SERMET YILDIRMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN DEĞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, İnflamasyon, LDL oksidasyonu, Cu4-1" oks-LDL-Ab, MDA-LDL-Ab, PMN Elastaz, İmmün Fonksiyonlar, Coronary Artery Disease, Inflammation, LDL oxidation, Cu1-1" ox- LDL-Ab, MDA-LDL-Ab, PMN elastase, Immunological functions
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
7.ÖZET LDL oksidasyonu ateroskleroz gelişiminde önemli bir mekanizmadır. Çalışmadaki ana amaç, LDL oksidasyon göstergelerinden biri olan otoantikor düzeylerinin tayin edilmesini sağlayan yöntem kurmak, bu yöntemi KAH' lı hastalarda çalışmak ve immünolojik-inflamatuar markerlerle ilişkisini araştırmaktır. Otoantikor tayinleri için LDL saflaştınldı. Cu** ve MDA ile modifiye edildi. Elde edilen antijenler ELISA pleytlerine kaplanarak hem Cu1-1" oks-LDL-Ab hem de MDA-LDL-Ab için immünoassayler kuruldu. Bu yöntemlerin hassasiyetleri hem serum havuzu hen de ticari kontrol serumları kullanılarak oldukça iyi bulundu. (%CV 1er 3.04 - 5.30). Optimizasyon çalışmalarında, optimun antijen konsantrasyonları her iki antikor için 10 ug/mL, optimum numune dilüsyonları 1:50, optimum sekonder antikor dilüsyonlan 1:3000 olarak bulundu. Koroner anjiografi sonuçlarına göre Çalışma grupları; 1. grup: Damar tutulumu olmayalar(n=53), 2. grup: l.Damar(n=32), 3. grup: 2 Damar(n=38), 4. grup: 3 damar(n=36) olacak şekilde alt gruplara ayrıldı. Bütün kişilerde rutin biyokimya parametreleri, hemogram, lipid parametreleri, spesifik proteinler(a-l AG, o-2 MG, AAT, CRP, HPT.SER, TRF), Cu**- oks-LDL-Ab, MDA-LDL-Ab ve PMN elastaz antikorlan çalışıldı. HDL-K ve Apo A-I düzeyleri damar tutulumu olanlarda olmayanlara göre daha düşük bulundu. Cu** oks-LDL- Ab, MDA-LDL-Ab ve PMN elastaz antikor düzeyleri damar tutulumu arttıkça yüksek bulundu. Korelasyon analizleri sonucunda LDL-antikor düzeyleri,elastaz antikor düzeyleri ve CRP arasında bulunan ilişkilerden KAH' da immünolojik modülasyonun ateroskleroz gelişiminde önemli olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
8.SUMMARY INVESTIGATION OF OXIDIZED LDL ANTIBODIES AND PMN ELASTASE IN ATHEROSCLEROSIS AND INFLAMMATION LDL oxidation is an important mechanism for the development of atherosclerotic diseases. A mojor aim in the study is to establish a quantitative method for autoantibody which is an indicator of LDL oxidation, to work the method in patients with CAD( Coronary Artery Diseases), and to investigate the relationships between autoantibody level and immunological/ inflammatory markers. LDL was purified and modified by both Cu** and MDA for autoantibody determinations. Immunoassays were established for both Cu“ and MDA-LDL autoantibodies(Ab) by coating antigens obtained to ELISA plates. Accuracies of the methods were found highly reliable (CVs % between 3.04-5.30) by using both seum pools and commercial control sera. In optimization studies for both Cu++ and MDA-LDL-Ab, optimal antigen concentration, optimal sample dilution, and optimal dilution of secondary antibody were found to be 10 ug/mL, 1:50 and 1:3000, respectively. According to coronary angiography findings, study groups were divided to four subgroups; 1. group consisted of subjects without any vessel involvement(n=53), 2. group one vessel involvoment(n=32), 3. group two vessels involvement(n=38), 4. group three vessels involvement(n=36). Routine biochemical parameters, haemogram, lipid parameters, specific proteins( a-lAG, a-2 MG, AAT, HPT, CER, TRF), Cu-”ox-LDL-Ab, MDA- LDL-Ab and PMN elastase-Ab were determined for all subjects. HDL-C and ApoA-I levels were found to be lower in patients with vessels involvement. Cu^-ox-LDL-Ab, MDA-LDL-Ab and PMN elastase-Ab levels were found to be higher as vessel involvement increases. It was concluded that immunological modulation in CAD may be important for atherosclerosis development as a result of relationships among LDL autoantibodies, PMN elastase-Ab and CRP levels.