Tip 2 Diabetes Mellitus'lu hastalarda yağ dokusundan salınan adipokinlerin ateroskleroz gelişimindeki rolü
The effect of adipokines which is secreted from adipose tissue on atherosclerosis in patients with Type 2 Diabetes Mellitus
  1. Tez No: 288782
  2. Yazar: SEHER YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BANU ÇAYCI SİVRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Biochemistry, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ateroskleroz, diyabet, statin tedavisi, ox-LDL, apelin, atherosclerosis, diabetes, statin threapy, ox-LDL, apelin
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Ateroskleroz, lipoprotein metabolizmasındaki anormallikler, oksidatif stres, kronik enflamasyon ve tromboza yatkınlığın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Düşük dansiteli lipoprotein (LDL) modifiye olarak okside hale gelmekte ve organizma için aterojenik özellik kazanmaktadır. Okside düşük dansiteli lipoprotein (Ox-LDL), pro-enflamatuvar ve pro-aterojenik olup, aterosklerotik lezyonların başlaması, ilerlemesi ve potansiyel olarak destabilizasyonunda aktif bir şekilde yer almaktadır. Endotelyal disfonksiyon ve aferez ya da statinlerin kullanıldığı lipid düşürücü tedaviyi takiben ortaya çıkan iyileşme sonucu Ox-LDL düzeylerinde azalma meydana gelir. Adipoz doku metabolizma ve inflamasyonda çok önemli bir role sahiptir. Adipositlerden salınan adipokinler, otokrin, parakrin ve endokrin etki gösterirler. Yeni bir adipokin olan apelin aterosklerozda önemli bir role sahiptir. Dislipidemili hastalarda düşük olan apelin seviyesi statin tedavisi sonrası artar.Bu çalışmada hiperkolesterolemisi bulunan Tip 2 DM'lu hastalarda Ox-LDL ve Apelin düzeyleri ELİSA metodu kullanılarak ölçülmüştür. Serum HDL, LDL; trigliserit, kolesterol ve açlık kan şekeri düzeyleri enzimatik yöntemler kullanılarak bulunmuştur.Bulduğumuz değerlere göre, Grup II (tedavi öncesi) ve Grup III (tedavi sonrası) hastalarında Ox-LDL ve lipit profili düzeylerinin Grup I (kontrol grubu) değerlerine göre yüksek olduğu sadece serum HDL ve apelin düzeylerinin Grup I (kontrol grubu) `e göre düşük olduğu izlendi. Üç aylık statin tedavisi uygulanan Grup III hastalarının Ox-LDL, LDL, kolesterol değerlerinin, Grup II hastalarının değerlerine göre azaldığı, apelin düzeylerinin arttığı saptanmıştır. İki grup karşılaştırıldığında apelin, Ox-LDL, LDL ve kolesterol düzeyleri için istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. (p0,05)Bu parametrelerin diyabetik hastalarda aterosklerozun tedavi ve takibinde yararlı olabileceği düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Atherosclerosis occurs as a result of lipoprotein metabolism abnormalities, oxidative stress, chronic inflammation, and predisposition thrombosis occur as a result of predisposition. By modification low-density lipoprotein (LDL) as modified becomes oxidized and gets features as aterogenic for the organism. Oxidized low-density lipoprotein (Ox-LDL) is pro-inflammatory and pro-atherogenic, takes part actively with atherosclerotic lesion initiation, progression and potentially destabilization. Endothelial dysfunction and lipid-lowering therapy by using statins or apheresis followed by the Ox-LDL levels decreased as a result of the occuring healing.Adipose tissue has an important role for metabolism and inflammation. Adipokines released by adipocytes have autocrine, paracrine and endocrine effects. Apelin, a new adipokine has an important role on atherosclerosis. in atherosclerosis. Low apelin levels in patients with dyslipidemia are decreased by statin theraphy.In this study, in diabetes patients with hypercholesterolomic, ox-LDL and apelin leves were measured by ELİSA method. Serum LDL, HDL, triglyserid, cholesterol, fasting blood glucose were mesured by enzymatic methodAccording to our results in Group II (before treatment) and Group III (after tree mounts statin theraphy) patients, Ox-LDL and Lipid profile levels were higher than Group I (control group), HDL and apelin levels only were lower than Group I (control grup). Ox-LDL, LDL and cholesterol values of Group III patients which were received statin therapy during three mounts were lower than values of Group II patients but apelin values were higher than Group II patients. When two groups (Group II and Group III) compare with each other, apelin, Ox-LDL, LDL ve cholesterol levels were found statistically significant. (p0,05)We are suggesting that these parameters should help in treatment and follow-up of the diabetic patients having atherosclerosis.