Fertil ve infertil erkeklerde seminal plazmadaki sitokin düzeyleri
Cytokine levels in the seminal plasma of fertil and infertile males
  1. Tez No: 107661
  2. Yazar: NESİM SAYILIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET TARAKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: IL-6, TNFa, İnfertilite, Seminal plazma, Urogenital enfeksiyon. 36, IL-6, TNFa, İnfertilite, Seminal plazma, Urogenital infection. 37
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Sayılır, N. Fertil ve infertil erkeklerde seminal plazmadaki sitokin düzeyleri, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya Yüksek Lisans Tezi, Van, 2001. Sitokinler hücre içi olayların kontrolünde ve hücreler arası haberleşmede kullanılan peptidlerdir. Sitokinler erkek urogenital sistemin çeşitli özelleşmiş hücrelerinden de salınırlar. Bu moleküllerin sperm fonksiyonları ve fertilite üzerine etkileri vardır. Çalışmamızda çeşitli nedenlere bağlı olarak infertil olan erkeklerin seminal plazmasındaki IL-6 ve TNFa düzeylerini ile bu parametrelerin çeşitli sperm parametreleri ve urogenital enfeksiyonlarla olan ilişkilerinin incelenmesi amaçlandı. Çalışma grubuna üç infertil grup olan enfeksiyonlu grup (n=10), varikoselli grup (n=12) ve oligozoospermik grup (n=7) olmak üzere toplam 29 infertil erkek dahil edilirken, kontrol grubu çocuk sahibi erkek bireyler oluşturdu (n=l 1). Çalışmamızda rutin sperm parametreleri, seminal plazma IL-6 ve TNFa düzeyleri ile serum FSH, LH, PRL ve total testosteron düzeyleri tayin edildi. Seminal plazma IL-6, TNFa ve serum hormon düzeyleri kemilüminessans yöntemle ölçüldü. Enfeksiyonlu infertil grupta diğer infertil gruplara ve kontrol grubuna oranla IL-6 ile TNFa düzeyleri yüksek bulundu (p0.05). IL-6 ve TNFa düzeyleri ile sperm parametreleri arasında istatistiksel olarak bir korelasyon tespit edilmedi (p>0.05). Sonuç olarak seminal plazma IL-6 ve TNFa düzeylerinin yalnızca infertil gruplar içerisinde enfeksiyonlu grupta istatistiksel olarak yüksek olması, ayrıca bu parametreler ile serum FSH, LH, PRL ve total testosteron düzeyleri arasında herhangi bir korelasyon olmaması, yüksek seminal plazma IL-6 ve TNFa düzeylerinin sperm motilitesi ve morfolojisini etkilemesine rağmen infertilite tanısında tek başlarına yeterli olmayacağını, ancak erkeklerde urogenital enfeksiyonların tanısında faydalı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sayılır, N. Cytokine levels in the seminal plasma of fertile and infertile men, Univercity of Yüzüncü Yıl Health Sciences Institute, Master(M.A.) Thesis in Biochemistry, Van, 2001. Cytokines are peptides used for the controlling of intra-cellular activites and the inthe cellular communication. They are relased from various specialized cells of urogenital systems of men. These molecules are considered to have some effects on sperm functions and fertility. In this study, examining the levels of IL-6 and TNFa in the seminal plasma of men who were infertile due to various reasons, and correlations between various sperm parameters and urogenital infections have become the chief focus of our concern. A total of 29 infertile men conrstituting three groups were studied for our clinical trials: the group with infections(n=10), the group with varicocele(n=12) and oligozoospermic group(n=7); a control group of male individuals with offspring was also included to our clinical studies(n=l 1). Within the course of our study, the rutine sperm parameters, the levels of seminal plasma IL-6 and TNFcc and serum FSH, LH, PRL and total testosteron levels were determined. The seminal plasma of IL-6, TNFa and the level of serum hormons were meausured with kemilüminescence method. Compared to the other infertile and control group, the infected infertile group was found to have higher EL-6 and TNFa levels(p0,05). Statitically no correlation has been found between IL-6 and TNFa levels and sperm parameters(p>0,05). Consegvently, our findings have provided ample evidence that IL-6 and TNFa levels in the seminal plasma are higher only in infected group among the infertile groups in a statitically significant and there is no correlation between these parameters and FSH, LH, PRL as well the total testosteron levels; high seminal plasma IL-6 and TNFa levels, affects sperm motility and morfology though, wouldn't be sufficient when determining diagnosis of infertility, but could have benefits in distinctive diagnosis of urogenital infections in men.