Zihinsel engelli çocukların anne, baba ve kardeşlerinin kaygı düzeylerine etki eden etmenlerin incelenmesi
Assessment of the factors that affect the anxiety levels of parents and siblings of mentally retarded children
- Tez No: 107700
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMİHAN ARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Durumluk, Sürekli Kaygı, Zihinsel Engelli Çocuklar, Ebeveyn, Kardeşler iv, Anxiety, Stability - Continuous Anxiety, Mentally Retarded Children, Parent, Siblings
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Bu çalışma zihinsel engelli çocukların anne-baba ve kardeşlerinin kaygı düzeylerine etki eden etmenleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Ankara'da resmi ve özel özel eğitim merkezlerine devam eden zihinsel engelli çocukların ebeveynleri ve kardeşleriyle yapılmıştır. Örnekleme Özel Eğitim Okulundan (M.E.B.) 100, Özel Eğitim Sımandan (Özel alt sınıf) 50, Özel Özel Eğitim Merkezinden 55 ve Entegre Eğitim alan 50 çocuğun ebeveynleri ile kardeşi alınmıştır. Anne-baba ve kardeşlerin durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri Spielberger (1975) tarafından geliştirilen Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri (DSKE) ile ölçülmüştür. Örneklemdeki tüm çocukların ebeveynlerine ve kardeşlerine Durumluk, Sürekli Kaygı Envanteri ve çocuk, aile ile ilgili bilgileri içeren Bilgi formu verilmiştir. Araştırma deseni anne-baba ve kardeşlerin Durumluk- Sürekli Kaygı Puanı ortalamalarına hangi etmenlerin etki ettiğini belirlemeye yöneliktir. Toplanan veriler istatistiksel olarak Ki-kare, tek yönlü varyans analizi; İki ortalama arasındaki farkın önemlilik testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, anne ve kardeşlerin durumluk kaygı puanları ortalamalarına oranla sürekli kaygı puanları ortalamalarının arttığı bulunmuştur. Anne-sürekli kaygı puanı ortalaması ile çocuğun doğduğundan itibaren okulda eğitim aldığı toplam süre, sosyal faaliyette uygun davranışlar gösterebilmesi, aile danışmanlığının yeterli olup olmaması, devam edilen okul arasındaki farkın önemli olduğu bulunmuştur. Baba sürekli kaygı puanı ortalaması ile çocuğun cinsiyeti, bağımsız alış-veriş yapabilmesi, çocuğun okula ulaşım seldi, eğitim ücretini ödeme, entegre eğitim aldığı yaş grubu arasındaki farkın anlamlı olduğu bulunmuştur. Kardeş sürekli kaygı puanı ortalaması ile cinsiyet arasındaki farkın önemli olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been carried out to assess the factors that affect the anxiety levels of the parents and siblings of mentally retarded children. This study has been conducted with the parents and siblings of mentally retarded children who attend official and special education centers in Ankara. The sampling has been made among the parents and siblings of 255 children. Of these, 100 were from Special Education Schools, 50 from Special Education Classes, 55 from Private Special Education Centers and 50 from Integrated Education Schools. First, a data form including information about the children and families has been submitted to the families. The stable and continuous anxiety levels of the parents and siblings have been assessed with the Stability - Continuous Anxiety Inventory developed by Spielberger (1975). The gathered data have been statistically analyzed by the help of Ki - square and unilateral variance analyses and tests of differential importance between two means. According to the findings of the study, it has been put forward that the average continuous anxiety points of the parents and normally growing siblings increased parallel to the stability anxiety level averages. The maternal continuous anxiety point average and the total period of education the child gets after birth, the level of his / her compatible behaviors in social activities show that there is a considerable difference between the attended schools. The paternal continuous anxiety point average and the gender of the child, his / her ability to shop independently, the child's way of transportation to school, paying his / her education expenses show that there is significant difference in the age group of integrated education. It has also been found that the sibling continuous anxiety point average represents an important difference with gender difference.