Liselerin birinci sınıfında öğrenim gören çocukların ahlaki değerleri algılama düzeylerinin incelenmesi
The Investigation of the perception level of the moral values of the students attending the first classes of the lycees
- Tez No: 107702
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MESUDE ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Ahlak ve Ahlak Gelişimi, Değerlerin Belirlenmesi Testi, Adolescence, Moral and Moral Development, Defining Issues Test
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Saylağ, Ş., Liselerin birinci sınıfında öğrenim gören çocukların ahlaki değerleri algılama düzeylerinin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2001. Resmi liseye devam eden 223, imam hatip lisesine devam eden 233, özel liseye devam eden 209 toplam 665 öğrenciye“Değerlerin Belirlenmesi Testi”uygulanmıştır. Varyansların eşitliği varsayımı için Bartlett Testi; farklılığı yaratanları bulmak için Scheffe - LSD Testi ( Çoklu Karşılaştırma ) yapılmıştır. Kruskal Wallis varyansların homojen olması varsayımını sağlanmadığında ANOVA yerine yapılmış, ki-kare yöntemi ile kontrol edilmiştir. İki grup için t testi yapılmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre, özel lise ve resmi liseye devam eden öğrencilerin ahlaki gelişim evre puanları imam hatip lisesine devam eden öğrencilerin evre puanlarına göre yüksek bulunmuştur. Cinsiyet, kardeş sayısı, anne babaların eğitim durumları, sosyo ekonomik durum değişkenlerinin öğrencilerin ahlak değerlerinin belirlenmesinde etkili olduğu görülmektedir. Eğitimin öğrencilerin ahlak gelişimini destekleyeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Saylağ.Ş., The investigation of the perception level of the moral values of the students attending the first classes of the lycees, Hacettepe University Health Sciences Institute MS Thesis in Child Development and Education, Ankara, 2001. Defining Issues Test have been applied to 223 students attending government high schools, 233 students attending secondary schools for the training of Islamic religious personnel, 209 students attending private schools. In this study, ANOVA was used for analysing the data. For the equality of variances hypothesis Bartlett Test; for finding the difference creators Scheffe - LSD Test ( many sided comparison ) were applied. Kruskall Wallis was applied instead of ANOVA when homogeneity of variances hypothesis has not been provided, and was controlled by Chi- square method. The result 's, the evaluation of moral judgment stage score of the students attending private and government schools was found higher than the students attending secondary schools for the training of Islamic religious personnel. Education is thought to be support for students' moral development. Variables such as sex, number of siblings, education status of parents, socio economic status of parents are seen effective to determine moral values.