12-30 Aylar arasındaki Türk çocuklarının dil yapılarının anlamsal yönden incelenmesi
The Semantic investigation of the language patterns of the 12-30 month-old Turkish children
- Tez No: 107703
- Danışmanlar: PROF.DR. NECATE BAYKOÇ DÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Alıcı Dil, Dil Gelişimi, Semantik, Sözcük Türleri, Sözcük Dağarcığı, Erken Çocukluk Dönemi, Language Development, Receptive Language, Semantic, Word Types, Vocabulary, Early Childhood Period
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma, 12-30 aylar arasındaki Türk çocuklarında Türkçe'yi öğrenirken dildeki yapıları ve sözcük türlerini anlama yönünden ne gibi aşamalar geçirdiklerini saptamak ve bu aşamaların kazanılmasında cinsiyet ve annenin eğitim durumunun etkilerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. 12-30 aylar arasındaki çocuklardan her aydan 4 kız, 4 erkek olmak üzere toplam 152 çocuk ömeklem grubunda yer almıştır. Araştırmacı tarafından çocukların dil yapılarını ve dildeki sözcük çeşitliliğini içeren 14 standart etkinlik belirlenmiştir. Etkinlikler, çocuklara kendi ev ortamlarında bizzat eğitimci tarafından uygulanmıştır. Etkinlikler ile koordineli olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Alıcı Dil Kontrol Listesi gözlem aracı olarak kullanılmıştır. Veri toplamada görüşme, katılımlı gözlem ve envanter kaydı yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Alıcı Dil Kontrol Listesi'nin çocukların alıcı dil gelişimlerini izlemede uygun bir araç olduğu belirlenmiştir. Çocukların, sözcükleri ve bazı dil yapılarını anlama ve kullanmada yaşa göre değişiklikler önemli bulunmuştur. Cinsiyet değişkeni ile ilgili bulgularda kız ve erkek çocuklar arasında alıcı dil gelişimi yönünden genel olarak bir farklılık bulunmamıştır. Annelerin eğitim düzeyinin çocukların dil gelişimlerinin bazı boyutlarını etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been planned in order to determine what kinds of phases the Turkish children aged between 12-30 months go through while learning Turkish language regarding the structures of the language and the comprehension of word types. Among the children aged between 1 2-30 months, a total of 1 52 children including 4 girls and 4 boys from each month took place within the sample group. 14 Standard activities comprising children's language structures and variety of words in the language were determined by the researcher. The activities were applied to the children in their own home environments by the researcher himself. The Receptive Language Control List, developed by the researcher in line with the activities was used as a means of observation. Regarding data collection, methods including interview, participative observation and inventory registration were used. According to the findings obtained, Receptive Language Control List is a convenient means for the observation children's Receptive language developments. Children's displaying some differences in understanding and using word types as well as in some language structures has been deemed meaningful. As for the findings related with the sex variable, no overall difference has been encountered in terms of Receptive language development among girls and boys. It has been determined that mothers' education levels affect some aspects of the cildren's receptive language developments.